Actualitate

ÎN DECEMBRIE, VINDECĂRILE AU DEPĂȘIT INFECTĂRILE! Numărul deceselor a crescut față de noiembrie

Pe 9 martie 2020, Buzăul avea confirmarea primului locuitor confirmat cu SARS-CoV-2. De atunci, s-a dat alerta, iar numărul bolnavilor a continuat să crească. Inițial, zeci de persoane au fost confirmate zilnic, urmând ca în lunile de vară să se atingă chiar și pragul de o o sută de buzoieni diagnosticați cu COVID-19 la fiecare 24 de ore. Recordul a fost atins în luna noiembrie când acest prag aproape că s-a dublat, ceea ce a făcut ca perioada 1-30 noiembrie să aducă cel mai mare număr de confirmări cu noul coronavirus, respectiv 2.641 de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

După această creștere alarmantă din noiembrie, luna decembrie aduce o relaxare. Este vorba despre o scădere a cifrelor comunicate de Direcția de Sănătate Publică. Concret, pe parcursul lunii decembrie au fost confirmate cu noul coronavirus  1574 de persoane, adică cu aproape o mie mai puține decât în luna noiembrie. Totuși, numărul se menține ridicat, fiind al doilea prag înregistrat într-un interval de o lună, de la debutul pandemiei. De exemplu, în octombrie Buzăul a raportat 1100 de infectări cu noul coronavirus.

Scăderea însă nu pare a fi una reală, spun epidemiologii, iar aprecierea specialiștilor este susținută și de numărul mai mic de teste care s-au făcut în această lună, cel puțin în ultimele două săptămâni. Concret, este vorba despre circa 94 de teste la un interval de 24 ore față de aproape 400 câte se făceau în luna noiembrie. Rata de pozitivare este apreciată de epidemiologul Carmen Scântei ca fiind în jur de 20% dintre cei testați.

Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP

Peste 2000 de bolnavi, vindecați de COVID

Decembrie a adus bucuria vindecării de infecția cu SARS-CoV-2 pentru 2164 de buzoieni. Este vorba despre pacienții care fie s-au infectat în cele 30 de zile și au reușit să treacă prin boală destul de repede, fie care au contractat virusul în luna anterioară iar primul test negativ l-au avut în decembrie. Cert este că, față de noiembrie, și această cifră este mai mare. Totuși creșterea în ceea ce privește numărul persoanelor vindecate este relativ mică. Mai exact, în luna noiembrie s-au vindecat de COVID 2.113 persoane.

Decesele, în creștere

Decembrie a adus din păcate cele mai multe decese de la debutul pandemiei. Mai exact, 56 de persoane și-au pierdut viața ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2. Până pe 30 decembrie au fost raportate 221 de decese, față de 165 câte erau înregistrate pe 30 noiembrie. În noiembrie, au fost înegistrate 50 de decese.

Totuși, în decembrie Buzăul a mai primit o veste bună. De ieri, 29 decembrie, județul nu mai are niciun focar COVID-19. Ultimul focar stins de autoritățile de sănătate publică a fost cel de la Centrul Rezidențial de la Istrița, acolo unde au fost infectate 29 de persoane, atât beneficiari cât și angajați.

Buzăul are astăzi, 30 decembrie, 8191 de cazuri COVID-19 de la debutul pandemiei, dintre care 7385 vindecate. Cele mai multe cazuri de infecție au fost înregistrate în rândul locuitorilor din municipiul Buzău, respectiv 4271, în prezent mai are active doar 323 de cazuri, restul bolnavilor fiind vindecați. Astăzi, 160 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 sunt internate.