În plin val patru de COVID, Ministerul Sănătății întârzie distribuirea în județe a vaccinurilor antigripale. În timp ce anul trecut, primele doze au ajuns la Buzău pe 15 septembrie iar campania a debutat imediat după această dată, anul acesta, iată, în stocul DSP și al medicilor de familie nu e nici urmă de vaccin împotriva gripei. Autoritățile de sănătate publică nu știu când ar urma să fie distribuit vaccinul.
La Buzău, Direcția de Sănătate Publică a solicitat în acest an 42 de mii de doze de vaccin antigripal. Luna trecută, autoritățile apreciau că primele doze vor ajunge la finele lui septembrie, lucru care din păcate nu s-a întâmplat.
În cabinetele medicilor de familie oamenii întreabă zilnic dacă au fost trimise serurile pentru a le fi administrate celor din grupele de risc.

„Pacienții deja de o lună de zile întreabă de vaccinul antigripal, nu există zi în care să nu avem această cerere, dar, din păcate, deocamdată, nu putem răspunde pozitiv la aceste solicitări. În ultimele două săptămâni, numărul virozelor respiratorii și al afecțiunilor respiratorii a crescut foarte mult, bineînțeles că este și sezonul, dar, din păcate, încă nu avem la nivelul cabinetului vaccin antigripal. Anul trecut, în luna octombrie, erau prezente și se efectua vaccinul antigripal”, a declarat Dragoș Gavrilă, medic de familie din Buzău.
Medicii de familie atrag atenția că imunizarea cu vaccinul antigripal la persoanelor vulnerabile ar fi trebuit să înceapă în condițiile în care e nevoie de 30 de zile pentru ca organismul să dezvolte anticorpi odată ce serul a fost inoculat. Cum ne confruntăm cu o explozie a cazurilor de COVID în această perioadă, măcar vaccinul antigripal ar fi trebuit inoculat celor care riscă să dezvolte forme grave de boală, fie că vorbim de gripă, fie că ne referim la infecția cu coronavirus. O infecție cu două virusuri ar duce la un prognostic mult mai rezervat, spun specialiștii, care îi îndeamnă inclusiv pe cei care au trecut prin COVID să se vaccineze antigripal în perioada imediat următoare.
„Anul trecut, această vaccinare s-a făcut în timp util, în luna octombrie, practic la începutul sezonului rece, pacienții, mare parte, erau imunizați împotriva gripei. Și de aici și rezultatele pozitive față de gripa comună. Vaccinarea antigripală trebuie efectuată cu cel puțin o lună de zile înaintea începerii sezonului rece, și dacă luam 1 noiembrie data de început a sezonului rece, deja am depășit termenul la care trebuia începută vaccinarea antigripală”,. a mai declarat dr.Gavrilă.
Iar vaccinul antigripal ar trebui administrat și copiilor în condițiile în care odată cu începerea școlilor și grădinițelor se poate constata o explozie a infecțiilor respiratorii.
„Foarte, foarte, foarte mulți avem, la cabinet, în ultimul timp, preșcolari și școlari. Nu există să nu avem minim 10 copii pe zi la nivelul cabinetului medical, cu afecțiuni acute. Se pare că și prezența colectivității are un rol determinant în răspândirea acestor infecții”.
Dacă în cabinetele medicilor de familie, asigurații ce primesc vaccinul antigripal gratuit întreabă periodic dacă au venit dozele, în farmacii, buzoienii nu se mai înghesuie să cumpere serul, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, anul trecut, când farmaciștii întocmeau liste de așteptare. Cererea este mult mai scăzută decât în toamna anului 2020, Răzvan Prisada de la Colegiul Farmaciștilor.

„Comparabil cu sezonul trecut cererea e mult redusă. În sezonul trecut, grație măsurilor pe care le luam atunci, a portului măștii, dezinfectării și păstrării distanței, a vaccinării antigripale, au fost patru cazuri de gripă sezonieră, la nivel național, raportate și diagnosticate. Anul trecut se punea problema că nu există vaccinul în farmacii, erau presiuni mari, toată lumea își dorea să fie vaccinată cât mai repede. Acum, cererea de vaccin în farmacii a scăzut foarte mult. S-a perceput în mod greșit că gripa ne-a lăsat. Nu ne-a lăsat. Cererea în această perioadă septembrie-început de octombrie, comparabil cu anul trecut, este mult mai mică. Trebuie neapărat să aducem din nou în atenție vaccinarea antigripală, nimeni nu și-ar dori să fie infectat cu ambele, asta ar duce la un diagnostic mult mai rezervat”.
Un vaccin antigripal injectabil poate fi cumpărat din farmacii la prețul de cel mult 60 de lei în timp ce un vaccin intranazal pentru copii costă circa 130 de lei.
În situația în care unui copil îi este administrat pentru prima dată acest tip de vaccin, e nevoie și de rapel pentru o eficiență maximă.
Adaugă comentarii