Actualitate

Începe școala, cine le va preda elevilor matematica? Deficit de profesori la discipline de examen

Mai sunt două săptămâni până când elevii se reîntorc în bănci, însă deocamdată nu se știe cine le va preda anumite materii. În școlile din județul Buzău sunt încă multe posturi neocupate. Ar fi nevoie de un număr însemnat de profesori care să le predea copiilor matematică și fizică, dar și informatică și alte materii.

După examenul de titularizare, au rămas sute de posturi și fracțiuni de posturi neocupate. Cel mai mare deficit de profesori se înregistrează la câteva discipline importante, precum matematica, disciplină de examen. Dacă până la începerea școlii nu se vor găsi profesori dispuși să ocupe aceste posturi, se va apela la plata cu ora a altor cadre didactice din școli sau la dascălii pensionari.

“Cele mai multe catedre vacante sunt de fizică, matematică, și aici sunt încă îngrijorată de numărul mic al candidaților, la disciplinele socio-umane avem, de asemenea, un număr mic de candidați. Mi-aș fi dorit să avem cadre didactice calificate care să participe la Titularizare pentru că există și modalitatea plății cu ora și a angajării pe perioadă determinată a persoanelor care sunt active și pot să predea la plata cu ora, sau a persoanelor pensionare, în cazul în care sunt discipline la care chiar nu avem candidați”, a declarat, la Focus Tv, inspectorul școlar general Daniela Palcău.

Între timp, marți, 29 august, a fost organizat un nou concurs pentru  ocuparea posturilor vacante în școlile din județul Buzău, concurs în urma căruia oficialii IȘJ Buzău speră ca problema deficitului de cadre didactice să fie rezolvată.

“La concursul de marți s-au înscris 243 de candidați calificați și necalificați, dintre care doar 83 sunt necalificați, ceea ce înseamnă că majoritatea dintre ei sunt fie studenți în ultimul an, fie sunt cadre didactice care au altă facultate terminată în același domeniu de competență. Sunt peste 300 de poziții de posturi și fracțiuni de posturi care au rămas neocupate. Dacă vor obține peste 5 și promovează probele practice, sau probele de aptitudini și inspecția la clasă, vor putea să ocupe ca și calificați sau necalificați posturile sau fracțiunile de post rămase vacante. Examenul de marți este unul de ocupare a posturilor pe o perioadă determinată de 1 an.”

Anul școlar 2023-2024 va începe pe 11 septembrie. Primul modul se va încheia pe 27 octombrie, fiind urmat de o vacanță de o săptămână.

Autorul știrilor

Elena Petre

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Da de ce nu aduceți profesori roboți? Nu cred că e așa grei de reprogramat încât să învețe să predea in romana. Știu momentan acești roboti știu să predea doar in japoneza și engleză dar pot fi programați să predea și în limba română

  • Ce ipocrizie… Se face tam-tam dacă nu sunt profesori la matematică, română sau orice materie de pe pagina 1.
    Dacă n-ar fi profesori la desen, religie, educație socială, muzică sau orice altceva de pe pagina 2 (din astea de vor 10 fără să facă nimic) s-ar scoate materia din programă.
    Din punctul meu de vedere, examenul ar trebui datvla absolut toate materiile.