Actualitate SĂNĂTATE

Începe vaccinarea antigripală. Ce schimbări aduce acest sezon

Suntem deja în a doua lună de toamnă, așa că autoritățile sanitare dau start campaniei de vaccinare antigripală. O campanie care, anul acesta, vine cu o serie de modificări. În primul rând, sezonul acesta vaccinul antigripal nu va mai fi comandat de Direcția de Sănătate Publică și repartizat apoi în cabinetele medicilor de familie.

Anul acesta, vaccinul va putea fi cumpărat direct din farmacii, pe baza unei rețete de la medicul de familie sau un medic specialist în contract cu CJAS. Pacientul va trebui să meargă la medic să ia rețeta, apoi să se prezinte la farmacie și, ulterior, să se întoarcă în cabinet pentru administrarea serului.

Beneficiarii vaccinului antigripal gratuit sau compensat 50%

Pe de altă parte, apar modificări și cu privire la categoriile beneficiarilor. În continuare nu vor plăti niciun leu pentru vaccin bolnavii cronici, gravidele, persoanele de peste 65 de ani, dar și copiii. Va exista și o altă categorie de beneficiari, cei care vor beneficia de gratuitate de 50% la vaccinul antigripal. Este vorba despre persoane cu vârsta între 45 și 64 de ani, cu diverse probleme medicale.

“Noi nu vom mai comanda doze de vaccin care să fie distribuite și administrate gratuit, ci medicii precriptori vor decide dacă individul pe care îl au în listă se încadrează la gratuitate sau compensare 50%. De compensare de 50 % pot beneficiapersoanele de peste 45 de ani, cu anumite situații legate de afecțiuni, dar nu se încadrează în tiparele prestabilite, adică au afecțiuni respiratorii repetate, fără a se încadra într-o boală pulmonară cronică, au imunitate scăzută și fac des infecții digestive, tulburări de ritm cardiac, fără a fi încadrați la o boală cardiacă. O plajă mare de vârstă poate fi acoperită, cu mult mai multe doze decât am fi putut aduce noi prin repartiție directă. Pacienții trebuie să se adreseze mediului prescriptor, care de regulă este medicul de familie, cu rețeta se adresează oricărei farmacii pentru a-și procura vaccinul pe care vor să îl facă”, a declarat, la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scântei, de la DSP Buzău.

3 tipuri de vaccin antigripal, pe rafturile farmaciilor

Pe de altă parte, în acest sezon, în farmacii se vor regăsi 3 tipuri de ser antigripal.

“În acest an, ne întâlnim cu mai multe tipuri de vaccin antigripal. Este un vaccin cu virus viu, cu administrare endonazală, se folosește la copii de la 2 la 18 ani. Este simplu de administrat, o picătură în fiecare nară. Este un vaccin care trebuie evitat la copiii care au imunodepresie, adică rezistență scăzută, sunt în tratament prelungit cu corticoizi.

Al doilea este cel obișnuit, face parte din categoria celor inactivate, se pot solicita farmaciilor și se administrează în doză unică persoanelor cu vârste de la 6 luni.

A mai apărut un vaccin care se adresează în mod special persoanelor vârstnice, la care răspunsul imun este mai greu și la valori mai mici decât ar trebui ca persoana să fie protejată, se poate administra în doză unică tuturor persoanelor cu vârste peste 65 de ani, sau celor de peste 45 de ani, cu boli cronice importante.”

Medicii recomandă vaccinarea antigripală pentru a ne feri de complicațiile care pot apărea în sezonul rece, mai ales că există riscul infectării nu doar cu virusul gripal, ci și cu SARS CoV-2, caz în care pot apărea forme grave de boală.

“Ne așteptăm și noi ca vârfurile de tip epidemic să poată apărea în orice moment dacă populația nu se protejează. Există riscul ca ambele virusuri respiratorii să se întâlnească, cel gripal și coronavirusul, și să infecteze concomitent o persoană, cazuri în care vorbim despre complicații.”