Actualitate SĂNĂTATE

ÎNGRIJORAREA EPIDEMIOLOGILOR! ”Jumătate dintre cei infectați cu SARS-CoV-2 rămân în domiciliu, nu îi cunoaștem”

Județul Buzău  a depășit 7.500 de bolnavi confirmați cu infecție cu coronavirus. În ultimele zile, cu excepția weekendului, numărul confirmărilor zilnice s-a situat mult sub 100 de cazuri. Specialiștii spun însă că realitatea este cu totul alta. De fapt, numărul buzoienilor infectați ar fi mult mai mare însă aceștia nu se regăsesc în statisticile DSP  pentru că mulți dintre ei, după ce încep să prezinte simptome de boală, se izolează la domiciliu, fără a se mai testa.

”Această permisivitate destul de largă de a ține în izolare la domiciliu persoanele care nu prezintă forme severe de boală a făcut ca foarte mulți dintre cei care prezintă semne de infecție să nu mai solicite asistență medicală. Ei aleg să stea în domiciliu ajungând să solicite asistență medicală doar cei care prezintă forme foarte grave de boală, când starea de sănătate îi obligă să stea la pat, sau ajung să respire foarte greu și asta îi sperie. Abia atunci ei cer recoltare de probe în vederea testării și internare”, a explicat Carmen Scântei, epidemiolog DSP.

O decizie deloc înțeleaptă, pentru că formele de boală sunt din ce în ce mai grave, și complicațiile pot apărea în cel mai scurt timp.

”Dacă înaintea aveam 140 de pozitivi pe 24 de ore, acum avem jumătate cu tot cei care se testează în  laboratoarele private. Deci 50% rămân în domiciliu, pe care nu îi cunoaștem. Au ceva simptomatologie dar este atât de ușoară încât nu-i obligă să ni se adreseze, dar majoritatea populației se gândește că vin sărbătorile și eu îi oblig să stea în izolare 14 zile ceea ce nu este foarte comod. Asta nu este un lucru prea bun pentru că nu avem o vedere generală a ratei de infectare. Rămân în domiciliu, nu se testează. Abia după ce forma de boală este foarte agresivă, când este foarte greu de rezolvat, atunci solicită examinare medicală sau testare. Oamenii ar trebui să nu ignore niciodată posibilitatea evoluției acestei infecții care în câteva ore poate aduce un om pe un pat de spital de Terapie intensivă”, a explicat medicul epidemiolog.

Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP

De altfel, potrivit ultimei situații raportate de autoritățile de sănătate publică, în spitalul Suport de la Râmnicu Sărat sunt internați aproape 100 de pacienți COVID-19, dintre care doar 6 cu forme ușoare și 29 cu forme medii. Sunt însă 44 de pacienți cu forme severe, 14 cu forme grave internați la ATI, 6 fiind ventilați.

Și în secțiile COVID de la Spitalul Județean Buzău, situația este îngrijorătoare. La ATI erau în urmă cu două zile 13 pacienți, dintre care 3 intubați. Restul de 10 au și ei nevoie de oxigen, administrat prin masca specială.

În cele 2 secții COVID sunt 52 pacienți pozitivi, niciunul cu formă ușoară sau asimptomatici.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • A facut dna Scînteia memoriu la minister in care sa explice si sa solicite testare la liber si nu dupa “definitia de caz”? De fapt despre ce vorbim? Acei asimptomatici sau cazuri “usoare nici macar nu sunt testați de către statul român conform ineptei “definitii”. Cumva le-au scazut privatilor veniturile din testări?

    Multumesc ca ati publicat comentariul.