Copiii care stau cu orele în fața televizorului sau a telefonului, cu pungile de chipsuri în mână și o sticlă de suc alături, viitorii adulți care vor avea serioase probleme de sănătate! Este semnalul de alarmă tras de medici, în condițiile în care, în ultimii ani, se constată o creștere îngrijorătoare a cazurilor de obezitate, la vârste din ce în ce mai mici.
La Buzău, numai în ultimul an, 700 de persoane au primit acest diagnostic. O cifră alarmantă, mai ales că vorbim doar despre cazurile aflate oficial în evidența medicilor, în realitate numărul celor care suferă de această afecțiune fiind, cu siguranță, mult mai mare.
“Anul trecut, au fost 718 cazuri noi de obezitate iar cei rămași în evidență se ridică la un număr de 6 707. Vorbim aici doar despre cazurile de obezitate declarate. Cu siguranță știm că foarte multă lume care suferă de această problemă de sănătate, din varii motive, nu apar în aceste statistici, pentru că se gândesc că nu e o problemă de sănătate, pentru că nu s-au prezentat la medic poate pentru că nu sunt asigurați și așa mai departe, dar este o problemă, și chiar foarte serioasă”, a declarat, la Focus Tv, dr. Loti Popescu, coordonator al Departamentului de Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate, din cadrul DSP Buzău.
Obezitatea este o afecțiune de temut tocmai prin efectele pe care le are pe termen lung.
“Este o problemă foarte serioasă și nu numai problema în sine, faptul că cineva este mai mult decât supraponderal, are o obezitate de gradul 1, 2, sau 3. Sunt importante și efectele acestei obezități, pentru că unele dintre efecte sunt reprezentate de hipertensiune arterială, de diabetul zaharat, de cardiopatia ischemică și de bolile cerebrovasculare. Statistica arată, de exemplu, anul acesta în județul nostru au fost 1780 de cazuri noi de diabet zaharat înregistrate și cei care au rămas în evidență sunt 18.472. Vorbim despre o adevărată epidemie de diabet zaharat. Și la hipertensiune arterială sunt niște cifre îngrijorătoare. Spre exemplu, cei rămași în evidență sunt 69.771 și cazurile noi sunt 4.642 pentru anul trecut. Aceste din urmă afecțiuni vin după o anumită vârstă, deci vorbim despre adulți, vin ca o notă de plată pentru tot comportamentul nostru din anii anteriori. Obezitatea este o problemă în primul rând pentru generațiile tinere.”
De ce s-a ajuns în această situație? În primul rând din cauza sedentarismului, iar în al doilea din cauza alimentației total neadecvate.
“Populația obeză a crescut proporțional cu anii. De exemplu, în vremea în care părinții noștri, bunicii noștri erau copii sau erau adulți erau mulți mai puține cazuri de obezitate, motivele le știm cu toții: e vorba în primul rând despre sedentarism, de asta au crescut cazurile, și despre o alimentație săracă în nutrienți și bogată în carbohidrați rafinați, mă refer aici la dulce, ce înseamnă carbohidrați, pâine făinoase și la grăsimile trans care sunt generatoare de foarte multe boli.”
Ce putem face? Depinde de fiecare dintre noi, iar măsurile pot fi la îndemâna oricui.
“1.Fiecare dintre noi este dator cu cel puțin o oră de mișcare în fiecare zi, dacă vorbim despre vârstele mici, ei trebuie să se miște chiar și trei ore pe zi. Este timp, câtă vreme lăsăm gadgeturile la o parte care, iată, duc nu numai la obezitate, dar și la multe alte probleme de sănătate. Deci, evitarea sedentarismului, mișcare în fiecare zi.
2. O alimentație sănătoasă, mă refer la o alimentație bogată în fructe și legume de sezon, bine spălate, dacă se poate curățate și de impurități, poate lăsate mai mult în apă cu bicarbonat ca să putem să mai scoatem ce mai este rău prin ele, dar fructe și legume crude mâncate în cantitate mare și într-o cantitate mai mică dulcele. Dulcele, dacă se poate o porție foarte mică în fiecare zi, la sfârșitul mesei de prânz, sau pentru cei care știu că au reale probleme o singură porție sâmbăta și una duminică.
3. Aducerea în alimentație a grăsimilor bune, acizilor grași esențiali, mă refer aici la omega 3 care se pot aduce nu numai prin suplimente, ci și prin nuci, care la Buzău sunt destule și sunt foarte bogate și foarte sănătoase, și reducerea grăsimilor trans care se află în toate produsele de la raft, produse de panificație și altele preparate cu uleiuri hidrogenate, care sunt un real pericol pentru sănătatea noastră.”
Adaugă comentarii