Actualitate

Învățământul dual continuă, la Buzău, pentru al treilea an. Meseriile în care se vor putea pregăti elevii

Învățământul dual e un proiect care se dezvoltă de la un an la altul, la Buzău. La sediul Primăriei Municipiului Buzău s-au semnat, săptămâna aceasta, contractele pentru cel de-al treilea an de învățământ dual la Buzău.

Avantajele acestui tip de învățământ sunt numeroase, atât pentru tineri, cât și pentru angajatorii ce sunt în permanentă căutare de forță de muncă. Primăria Buzău susține, împreună cu agenții economici, o bursă lunară de 600 de lei pentru fiecare elev, dar și gratuitate pentru cazare și masă. De partea cealaltă, angajatorii pot forma muncitori calificați pentru posturile pe care le au disponibile.

Învățământul dual este tot mai căutat de tinerii dornici să învețe o meserie chiar de pe băncile școlii și, la final, să aibă asigurat un loc de muncă.

Anul acesta s-a bătut palma pentru nouă calificări care însumează 148 de locuri în învățământul dual. Proiectul va începe de la 1 septembrie, iar din acest an, agenții economici au solicitat atât calificările din anii anteriori, cât și noi calificări, precum sudor, operator la mașini cu comandă numerică, electrician exploatare joasă tensiune, lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic, mecanic auto, electrician auto, fierar betonist-montator prefabricate, operator fabricarea și prelucrarea polimerilor, operator în industria malțului și a berii.

Primarul Constantin Toma spune că numărul elevilor ce vor urma învățământul dual va fi dublu în acest an comparativ cu ceea ce a fost până acum. În plus, va exista și o ofertă pentru studii superioare tehnice, proiect aflat însă, pentru moment, în faza de licitație pentru studiul de fezabilitate și proiect tehnic.


„Dublăm numărul de elevi care vor fi prinși în acest  sistem de învățământ dual. Vârful va fi pe acest consorțiu  pe învățământ dual și tehnic superior. Pentru prima dată vom avea și școală inginerească la Buzău, ceea ce nu este deloc puțin.  Vom avea secții de inginerie tehnică, dar și pe chimie  alimentară. Aici ne-am consultat cu directorul  general Sorin Harabagiu. Astfel încât să avem chimia produsului alimentar și la Buzău. Deja am devenit centrul industriei alimentare din România și nu puteam să lăsăm deoparte acest sector important al economiei buzoiene. Creăm  condiții aici împreună cu Liceul Tehnologic. Noi dăm și o sumă mică de bani ca să ajungă la 100 de euro pe fiecare copil venitul lunar. Asigurăm  și transport, cazare, mâncare gratuite”, a declarat primarul Constantin Toma.


În cazul persoanelor pregătite în meserii aflate la mare căutare pe piața muncii se poate ajunge la salarii comparabile cu cele din Vest. Un sudor, de pildă, poate câștiga aproximativ 2000 de euro, iar un fierar betonist ajunge la un salariu de 1500 de euro.

La acest moment, liceul a fost solicitat să ofere elevi specializați și unei companii naționale. Agentul economic nou intrat în proiect, Transgaz, a solicitat 30 de locuri pentru calificările sudor, operator la mașini cu comandă numerică și electrician exploatare joasă tensiune.

Unul dintre agenții economici implicat, ce colaborează cu Liceul „D. Filipescu” încă din 2017, Apcarom, a păstrat un procentaj de 10% dintre elevii care i-au trecut pragul, iar până acum 143 de elevi și-au făcut stagiul de practică acolo.

„Suntem implicați de la început, din în 2017, și am avut până acum 143 de elevi, care au fost la noi în firmă.  Este un proiect de succes. Au rămas la noi  în jur de 10% din cei care au trecut prin firmă. Principalul beneficiar trebuie să fie  copiii, a precizat reprezentantul Apcarom.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian