Actualitate

Îți dă flash-uri sau te șicanează? Dă-l pe mâna Poliției! Aplicația cu care MAI vrea să tempereze șoferii agresivi

Poliția Română creează un mecanism prin care să ajungă mai ușor la șoferii agresivi. Acei conducători auto care le creează disconfort celorlalți participanți, prin acțiuni agresive care, uneori, conduc chiar la producerea unor accidente rutiere, vor putea fi mai ușor identificați și sancționați cu ajutorul unui instrument creat de Ministerul de Interne. Este vorba despre un hub creat special, unde șoferii care sunt victimele comportamentelor agresive în trafic pot face sesizări, ănsoțite de dovezi video, fără ca cei reclamați să le afle vreodată identitatea.

Deși există reglementări care pedepsesc agresivitatea în trafic, elaborate încă din 2022, realitatea este că astfel de comportamente au rămas nesancționate foarte multă vreme, s-au perpetuat și au ajuns să creeze pericole majore pe șoselele din România. Acest nou mod de a afla despre comportamentele agresive în conducere, ar putea fi un instrument veritabil de descurajare, dacă oamenii legii vor folosi sesizările și dovezile primite. Ce este de făcut?

”Începând cu data de 27 octombrie 2024, pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Sesizarea participantului la trafic va trebui să conțină, în mod obligatoriu, datele acestuia de identificare (nume, prenume și codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon și adresa de corespondență, declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surpinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura).”

Mai departe, polițiștii rutieriști vor analiza înregistrările și vor evalua dacă faptele se înscriu printre cele pe care legea le sancționează.

Cât costă șicanele în trafic

Orice faptă care se înscrie în registrul comportamentului agresiv în trafic poate fi sancționată cu 4-5 puncte de amendă, adică între 660-825 de lei. Și, dacă suma nu ustură, de reținut că, în astfel de cazuri, este prevăzută și măsura complementară de reținere a permisului de conducere pentru 30 de zile.

Ce comportamente agresive sunt sancționate

Tot legea indică în mod clar care sunt acele comportamente agresive ale șoferilor care pot fi sancționate de polițiști. Fără îndoială le veți recunoaște pentru că, deja de mulți ani, au devenit pentru mulți șoferi o normalitate :

a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;
d) circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
e) folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie;
f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi;
g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia;
h) realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
i) conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian