Actualitate SĂNĂTATE

Iunie, luna mamografiilor gratuite în comunele Buzăului. Calendarul caravanei de sănătate, AICI

Unitatea mobilă de screening de cancer mamar a Institutului Oncologic Român Iași se află până la sfârșitul lunii iunie în județul Buzău. Medicii ieșeni se vor deplasa în mai multe localități ale județului, unde vor oferi consultații și vor face mamografii gratuite femeilor cu vârste între 50 și 69 de ani.

Este un proiect derulat de IRO Iași cu bani europeni, în toată jumătatea de est a României, care se adresează tuturor femeilor, indiferent că sunt sau nu asigurate. Obiectivul este testarea unui număr de 30 de mii de femei din județele regiunilor Sud-Est și Nord-Est. În afara caravanei mobile, în zona de est a țării sunt și clinici sau spitale devenite partenere în proiect, unde se pot realiza mamografii gratuite. Ca să facă această investigație, esențială în descoperirea cancerului de sân, femeile trebiuie să prezinte doar cartea de identitate sau o trimitere de la medicul de familie.

Unitatea mobilă a început consultațiile în județul Buzău ieri, în comuna Săgeata, iar astăzi medicii se află la Costești. Iată, mai jos, calendarul deplasărilor unității mobile și locurile în care au loc consultațiile:

9 iunie 2023, comuna Florica, județul Buzău, în curtea Primăriei

13 iunie 2023, comuna Gherăseni, județul Buzău, la Căminul Cultural

14 iunie 2023, comuna Țintești, județul Buzău, la Căminul Cultural

15 și 16 iunie, orașul Pogoanele, județul Buzău, in fața Casei de Cultură

20 iunie, comuna Pietroasele, județul Buzău, la grădinița cu program normal din satul Saranga, comuna Pietroasele

21 iunie, comuna Poșta Câlnău, județul Buzău, lângă Primărie

22 și 23 iunie, comuna Cochirleanca, județul Buzău, la Căminul Cultural

27 iunie, comuna Topliceni, județul Buzău, în curtea Primăriei

28 iunie, comuna Grebănu, județul Buzău, în curtea Primăriei

29 și 30 iunie, comuna Valea Râmnicului, județul Buzău, la Căminul Cultural .

Important de știut pentru buzoiencele care vor să facă mamografii este că trebuie, mai întâi, să se programeze. Programările se fac la asistentul medical comunitar/asistentul social din fiecare localitate unde ajunge echipa medicală, în limita locurilor disponibile.

Potrivit IRO Iași, într-o zi de testări se pot efectua 55-60 de mamografii.

Cancerul de sân este una dintre cele mai întâlnite forme de cancer și face în continuare numeroase victime, chiar dacă, descoperit la timp, într-o fază incipientă, este 100% tratabil.

Care sunt simptomele ce trebuie să îngrijoreze, ce investigații sunt necesare și care sunt persoanele cele mai predispuse să primească diagnosticul de cancer de sân, aflați AICI.