Vacanța mult așteptată poate fi dată peste cap de diverse probleme medicale ce apar în special în timpul verii. Pe lângă riscul de otită, mai ales în cazul persoanelor care înoată în apele unei piscine fără a-și lua măsuri de precauție specifice, și riscul de a dezvolta o infecție urinară crește foarte mult.
Medicii atrag atenția că în sezonul cald, temperaturile crescute și umiditatea sunt factori care favorizează dezvoltarea și înmulțirea germenilor și bacteriilor. Multe persoane ajung în această perioadă a anului la Spitalul Județean Buzău cu simptome specifice infecțiilor urinare, având nevoie de tratament specific. Este o afecțiune care necesită prezentarea la medicul specialist pentru un tratament corect, pentru că în caz contrar se poate agrava.
Pentru a veni în sprijinul buzoienilor, dr. Marian Botea, medic primar Urologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, vorbește pe larg despre infecția urinară, cauze, simptome și cum poate fi prevenită această afecțiune.
Care sunt simptomele infecției urinare ?
Dr. Marian Botea: „Simptomele infecției de tract urinar pot fi micțiunile dese și în cantități mici, imperiozitatea micțională, adică urgența de a urina, usturimile la urinare, senzația de arsură la urinare, durerile pelvine. De asemenea, putem urina cu sânge, ceea ce noi numim hematurie, urina poate să fie tulbure, urât mirositoare sau în infecțiile care implică rinichii, căile urinare superioare, pacientul poate dezvolta, febra, frison, stare general alterată.”
În ce constă tratamentul infecției urinare ?
Dr. Marian Botea: „Tratamentul infecției urinare se face prin administrarea unui antibiotic, întotdeauna la recomandarea și cu prescripția medicului. Pentru cistita acută, tratamentul constă în administrarea unui antibiotic în doză unică sau pe o perioadă de 3-5 zile, la acesta se poate adăuga un antiinflamator și un antiseptic urinar. Bineînțeles, în infecții mai grave, care implică rinichiul, căile urinare superioare, antibioticul poate fi condus pe o perioadă de 10-14 zile.”
De ce este mai frecventă în sezonul estival ?
Dr. Marian Botea: „Riscul crescut de a dezvolta o infecție de tract urinar în timpul lunilor de vară este explicat în primul rând prin temperaturile ridicate, căldura, care duce la deshidratare. Eliminarea bacteriilor din căile urinare se face mecanic, prin spălare cu jeturi de urină. În timpul zilelor toride de vară, când nu ne hidratăm corespunzător, automat vom urina mai rar, urina stagnează în vezica urinară, bacteriile au timp să se înmulțească și să producă inflamația tractului urinar.”
Cum pot fi prevenite infecțiile urinare ?
Dr. Marian Botea: „În primul rând, trebuie să consumăm lichide cel puțin 2,5-3 l de lichide pe zi. De asemenea, nu trebuie să amânăm să urinăm și nu ne grăbim când urinăm, urina care stagnează în vezică va duce la colonizarea vezicii urinare și există riscul crescut de a dezvolta o infecție de tract urinar. De asemenea, trebuie să evităm constipația, sa evităm frigul, umezeala, igiena actului sexual foarte importantă, riguroasă înainte și după actul sexual, trebuie să urinăm după contactul sexual pentru că atunci putem elimina bacteriile care au pătruns pe uretră. De asemenea, putem preveni pătrunderea bacteriilor în tractul urinar și aderarea lor de pereții vezicii urinare, prin administrarea unor suplimente alimentare, care conțin extract standardizat de afin roșu american, cunoscute la noi sub denumirea de merișoare.”
Mai multe detalii, pe site-ul Spitalului Județean Buzău.
Adaugă comentarii