Mâncăm legume produse pe pământ românesc dar cu semințe din import. O realitate cunoscută cel mai bine de cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. Aici, anual se produc 2,5 tone de semințe, adică de aproape patru ori mai puțin decât în urmă cu patru ani. Ce ne lasă fără semințe?
Cauzele sunt multiple însă principalele sunt schimbările climatice. Pe scurt, temperaturile din ce în ce mai crescute și lipsa precipitațiilor.
O scădere dramatică resimțită de altfel în toată țara. România asigură în prezent doar 15% din cantitatea de semințe necesară, restul provine din importuri. Așa s-a ajuns ca cercetătorii buzoieni abia să facă față cererilor. Legumicultorii din toată țara comandă semințe pe care le primesc de la Buzău prin curier.
Cercetătorii au pregătit o ofertă bogată, în colecția Stațiunii de Cercetare existând peste o sută de soiuri de legume. Comenzile pentru soiurile tradiționale vin de la clienți din toată țara.
”Nu există loc din țară din care să nu avem cereri pentru semințe” , a spus Aurica Răican, șef serviciu marketing.
În acest context, stocurile de semințe ale stațiunii sunt aproape epuizate.
Ce este de făcut în această situație? O soluție vine tot de la cercetătorii buzoieni care își amintesc faptul că în urmă cu 10 ani terenul cultivat la Buzău pentru cercetare depășea peste 400 de hectare, în timp ce în prezent suprafața pe care o lucrează angajații Stațiunii de Legumicultură este de puțin peste o sută de hectare. Cu alte cuvinte, încă o piedică adăugată producerii de semințe românești. Totuși, spune Florea Burnichi, cercetător științific, cu o grijă mai mare din partea statului și mai ales investiții în personal și dotări, cantitatea de semințe produsă în România ar putea crește considerabil.
SCDL Buzău pune la dispoziţia clienţilor seminţe şi răsaduri de legume atât pentru cultivarea în spaţii protejate şi pentru culturile în câmp.
Adaugă comentarii