Actualitate

Legumicultorii care ar fi stropit castraveții cu substanțe toxice, trimiși în judecată! Concluzii alarmante

Foto cu caracter ilustrativ

La câteva luni de la scandalul legumelor stropite cu substanțe interzise, ce pot dăuna sănătății, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele au încheiat rechizitoriul și au dispus trimiterea în judecată a 5 persoane. Printre acestea, bărbatul din Ilfov care ar fi adus în Buzău, în bazinul Glodeanu Sărat, substanțe periculoase, interzise în țara noastră. El ar fi vândut pesticide unui număr de 2 producători din Glodeanu.

“În fapt, s-a reţinut că în cursul anului 2023, inculpatul P.P., domiciliat în județul Ilfov, prin intermediul unor cetățeni turci, a achiziționat multiple produse de protecție a plantelor neomologate în România ori la nivelul Uniunii Europene care conțin substanțe toxice, cu scopul de a le revinde, în mod ilegal, în piețele din Municipiul București, producătorilor agricoli. Astfel, acesta a trecut granița în Bulgaria unde s-a întâlnit cu diverși cetățeni de naționalitate turcă, a achiziționat produsele neomologate și a trecut din nou granița în România, prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu, fără a declara organelor vamale că deține astfel de produse în vehicul. Ulterior, acesta a comercializat astfel de produse interzise la deținere și utilizare către producători agricoli din România, în special către legumicultori. Printre clienții sus-numitului, au fost identificați inculpații C.A. și M.F.E., legumicultori de pe raza comunei Glodeanu-Sărat, ce au înființate mai multe solarii pe raza localității de domiciliu. Acești doi inculpați au utilizat substanțele interzise neomologate pe culturile de castraveți înființate.”

La rândul lor, arată procurorii, legumicultorii ajungeau să vândă produsele toxice altor persoane care au solarii.

“De asemenea, inculpatul C.A. a achiziționat cantități mai mari de produse de protecția plantelor neomologate, iar ulterior a revândut o parte din aceste produse către doi martori audiați în cauză, dar și către inculpatul G.I.A., care la rândul lui a utilizat aceste substanțe prin stropirea culturii de roșii înființate. Totodată, la domiciliile inculpaților C.A., P.P. şi S.C. au fost identificate produse de protecția plantelor neomologate dar și cu drept de deținere în România, al căror termen de valabilitate era expirat, devenind astfel deșeuri, însă aceștia nu au luat măsurile legale de eliminare a acestora. Dintre substanţele toxice pe care persoanele menţionate le ofereau spre comercializare, au fost identificate următoarele:

  • – O substanţă de protecţia plantelor denumita „CANPRIN”, aflată în recipient din plastic cu inscripţii în limba turcă, produs neomologat în România.
  • – O substanţă de protecţie a plantelor cu efect de coacere timpurie a tomatelor şi a castraveţilor vândută drept „ETHREL”, cu etichete cu inscripţii în limba turcă, „MAYSAL 48 SL”, produs neomologat în România.”

Patru legumicultori au fost trimiși în judecată, fiind acuzați atât de trafic de pesticide, de faptul că nu au luat măsuri pentru distrugerea unor substanțe expirate, dar, și mai grav, unii de faptul că ar fi stropit  legumele din solarii cu astfel de substanțe, deși știau cât de periculoase sunt și cât rău pot face celor care le consumă. Un legumicultor ar fi folosit pesticidele pentru grăbirea coacerii roșiilor, iar alți doi pentru castraveți. Mai mult, arată procurorii în rechizitoriu, legumicultorii respectivi  nu foloseau legumele stropite pentru consumul propriu. Pentru familiile lor, aveau plantații separate, unde  nu utilizau astfel de substanțe. În schimb, legumele stropite le aduceau pe piață, pentru comercializare.

“Inculpații erau conștienți de pericolele la care s-ar fi expus dacă ar fi consumat legumele pe care le dețineau în solarii, deși urmau să comercializeze aceste legume către populație, menţionând că ,,ei nu vor mânca roșii până la vară,,. Aceştia erau dezinteresați de urmările pe care le-ar fi putut produce acele legume consumatorilor, înființând și culturi separate, doar pentru consumul propriu, pe care nu le stropeau cu substanţe.”

Constatările anchetatorilor sunt îngrijorătoare. Substanțele ce ar fi fost vândute sau chiar folosite de legumicultori pot fi extrem de periculoase.

“Din răspunsul Ministerul Sănătăţii cu privire la clasificarea de pericol pentru toxicitatea acută a substanţelor determinate precum şi pentru estimarea toxicităţii acute a produselor de protecţie a planzelor care conţin respectivele substanţe a rezultat următoarele:

  • DURDURAN 3C – nu este omologat în România, nociv în caz de înghiţire H302 Nociv în caz de înghiţire H 302, Intervalul de toxicitate acută categoria 4 prin înghiţire;300 mg/kg corp < categoria 4 <= 2000 mg/kg corp, nociv în contact cu pielea H 312; Nociv în caz de înghiţire H 302, Intervalul de toxicitate acută categoria 4 prin contact cutanat; 1000 mg/kg corp < categoria 4 <= 2000 mg/kg corp.
  • NEMAPHOS EC 400 – nu este omologat în România, mortal în caz de înghiţire – H300 Intervalul de toxicitate acută categoria 2 prin înghiţire; 5mg/kg corp < categoria 2 <= 50 mg/kg corp, mortal în contact cu pielea – H 312, Intervalul de toxicitate acută categoria 2 prin contact cutanat; 50mg/kg corp < categoria 2 <= 200 mg/kg corp, Mortal în caz de inhalare – H 330,
    Intervalul de toxicitate acută categoria 2 prin inahalare; 0,5 mg/kg corp < categoria 2 <= 2 mg/l corp.
  • DICARZOL 50 SP – nu este omologat în România, mortal în caz de înghiţire H300 Intervalul de toxicitate acută categoria 2 prin înghiţire; 5mg/kg corp < categoria 2 <= 50 mg/kg corp, Mortal în caz de inhalare H 330, Intervalul de toxicitate acută categoria 2 prin inahalare; 0,5 mg/l corp < categoria 2 <= 2 mg/l corp.
  • BELLMAC 5.7 WG – nu este omologat în România, toxic în caz de înghiţire H301 Intervalul de toxicitate acută categoria 3 prin înghiţire; 50mg/kg corp < categoria 3 <= 300 mg/kg corp, Toxic în contact cu pielea, H 331, Intervalul de toxicitate acută categoria 3 prin inahalare; 2 mg/kg corp < categoria 3 <= 10 mg/l corp, Toxic în caz de inhalare H 331, Intervalul de
    toxicitate acută categoria 3 prin inahalare; 2 mg/kg corp < categoria 3 <= 10 mg/l corp.
  • ALGAMEK 1.8 EC – nu este omologat în România, mortal în caz de înghiţire H300 Intervalul de toxicitate acută categoria 2 prin înghiţire; 5mg/kg corp < categoria 2 <= 50 mg/kg corp, Mortal în caz de inhalare H 330, Intervalul de toxicitate acută categoria 1 prin inahalare; 0 mg/kg corp < categoria 1 <= 0,5 mg/l corp.
  • ABG MEK 1.8 EC – nu este omologat în România , mortal în caz de înghiţire H300 Intervalul de toxicitate acută categoria 2 prin înghiţire; 5mg/kg corp < categoria 2 <= 50 mg/kg corp, Mortal în caz de inhalare H 330, Intervalul de toxicitate acută categoria 1 prin inahalare; 0 mg/kg corp < categoria 1 <= 0,5 mg/l corp.
  • GOLDAMIRAL 5 EC – nu este omologat în România, substanţa nu are clasificare de pericol pentru toxicitate acută, 95,02% din amestec reprezintă un component/componente cu toxicitate acută necunoscută.
  • MAYSAL 48 SL, – nu este omologat în România, Nociv în caz de înghiţire H 302, Intervalul de toxicitate acută categoria 4 prin înghiţire;300 mg/kg corp < categoria 4 <= 2000 mg/kg corp, toxic în contact cu pielea H311 Intervalul de toxicitate acută categoria 4 prin contact cutanat ;200 mg/kg corp < categoria 3 <= 1000 mg/kg corp, nociv în caz de inhalare H332,
    Intervalul de toxicitate acută categoria 4 prin inhalare;10 mg/kg corp < categoria 4 <= 20,0 mg/kg corp.
  • CANPRIN 35 DS – nu este omologat în România, Nociv în caz de înghiţire H302. Intervalul de toxicitate acută categoria 4 prin înghiţire;300 mg/kg corp < categoria 4 <= 2000 mg/kg corp.
  • MELPRIN 35 DS – nu este omologat în România, Nociv în caz de înghiţire H 302. Intervalul de toxicitate acută categoria 4 prin înghiţire;300 mg/kg corp < categoria 4 <= 2000 mg/kg c

Dosarul, în care 5 persoane au fost trimise în judecată, a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Pogoanele.

Detalii, AICI.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian