Actualitate

Liber la vânătoarea de urși! Câte exemplare poate recolta Buzăul

Ordinul care permite recoltarea urșilor din zonele suprapopulate a fost emis ieri și va permite vânarea speciei, în anumite cote, o dată cu publicarea în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul de ministru care permite derogări de la lege în privința ursului brun, acesta fiind specie protejată de lege și fiind interzis la vânătoare. Prin derogare, ministrul Mediului și Pădurilor stabilește cote de intervenție și prevenție, iar numărul de exemplare alocat Buzăului este de 7, repartizarea fiind pe localități în care s-au semnalat incidente provocate de populația de urși.

După cum se poate observa din repartizarea teritorială a derogărilor, vânătorii vor putea acționa în special în zonele montane, iar localitățile de deal care s-au confurntat în ultimele săptămâni cu atacuri în gospodării lipsesc din listă.

Ordinul care alocă Buzăului o cotă de șapte exemplare a fost ciopârțit la presiunea organizațiilor de ecologiști și în urma unui aviz al Academiei Române prin care, la nivel național, cotele s-au redus de la 426 de exemplare la 220.

Comunitățile în care atacurile urșilor în gospodării s-au intensificat au, în continuare, varianta alungării, relocării sau împușcării animalelor sălbatice, în condițiile în care devin agresive, dar cu respectarea unor condiții care sunt detaliate AICI.

Autorul știrilor

Cătălina Jingoiu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Ar fi bine ca cei care ii protejează și au redus nr de ursi recoltați să plătească pagubele oamenilor să fie chemați la fața locului să vadă pericolul și pagubele produse. Altfel nu au de unde să înțeleagă