Actualitate

Localnicii din Bisoca, terorizați de urși, își strigă disperarea la București, în fața Ministerului Mediului. Când are loc protestul

Pentru că strigătul lor de disperare nu a ajuns la urechile autorităților, oamenii din localitatea Bisoca, terorizați de urși, se gândesc să organizeze un protest la București.          

Mai mulți localnici, în frunte cu primarul, se vor îmbarca marți dimineață în mașini și vor lua calea Bucureștilor unde intenționează să protesteze pentru a atrage astfel atenția asupra problemei cu care comunitatea se confruntă după ce urșii au tot dat năvală în gospodării. Acțiunea se va desfășura în fața Ministerului Apelor și Pădurilor  iar primarul face apel la toți oamenii locului plecați în marile orașe și în Capitală să se alăture protestului lor.

“În jurul orei 12 va fi un protest paşnic în faţa Ministerului Apelor şi Pădurilor. Am făcut apel şi la populaţie. Bineînţeles că distanţa este destul de mare de la Bisoca la Bucureşti şi oamenii nu au cu ce să ajungă acolo. Am făcut apel la rude, la fraţi, la surori care locuiesc în Bucureşti şi în preajma Bucureştiului să vină să ne susţină. În localitatea noastră, aşa cum este şi în alte localităţi suntem expuşi animalelor sălbatice. Atacă animale, dar este posibil cât de curând să atace şi oameni”, a declarat Florin Stemate, primarul comunei Bisoca.

Oamenii spun că urșii s-au înmulțit atât de mult încât a ajuns să le fie frică să mai iasă din case. În ultima vreme, nu a fost săptămână fără ca ursul să nu atace la Bisoca, să distrugă adăposturi de animale, să le omoare porcii, oile sau caprele din gospodării.

“S-au înmulţit foarte mult, deci ursul este un animal care nu are rival. Câţi pui fată, ursul atâţia creşte. Dacă ştia că o ursoaică naşte 1, maxim 2 pui, acum au câte 3-4 pui. Ei s-au îmnulţit foarte, foarte mult. La nivelul judeţului Buzău, media normală ar fi undeva la 164 de ani urşi. În uma numărătorii făcute de AJVPS, în acest moment ar fi undeva la 1.100-1.200 de capete. Deci, de 5-6 ori decât ar fi normal”.

Ultimul atac al ursilor la Bisoca a fost chiar noapte trecută. Fiarele coborate din pădure au distrus mai mulţi stupi.   

Oamenii sunt speriaţi și speră ca măcar în al doisprezecelea ceas, după protestul de marți, din faţa Ministerului Apelor și Pădurilor, autorităţile să găsească cele mai potrivite soluții pentru a îndepărta urşii şi a scăpa astfel de teroarea pe care o trăiesc de atâtea luni.