Zootehnia traversează în România o perioadă nefastă. O demonstrează concluziile preliminare ale recensământului agricol general desfășurat în această vară. Numai la Buzău, de pildă, numărul bovinelor a scăzut cu 40-50 la sută față de acum 10 ani, când a mai fost organizat un recensământ agricol.
Gheorghe Mușat este un fermier din județul Buzău care deține o microfermă în zona Caragele. Crește animale mai mult de drag, pentru că de profit nu prea poate fi vorba. Toată familia îngrijește văcuțele de lapte. Fermierul spune că nu a găsit oameni de încredere care să-l ajute la creșterea animalelor iar puținii care s-au arătat dornici de lucru au cerut salarii nejustificat de mari. Și la el în comună, se constată o scădere semnificativă a capetelor de animale în gospodăriile oamenilor :
„Efectivele au scăzut cu 40-50%, ținând cont de câte vaci și oi erau în satul nostru. Mă pot raporta la localitatea noastră și așa este, efectivele au scăzut cu 40-50%. Ferme mai mari nu au apărut, doar că au renunțat oamenii. Nu mai vedeau un folos, nu aveau de câștigat în creșterea unei vaci sau a câtorva oi. Majoritatea le-a dat către sacrificat. Noi, sau o fermă mică, de familie, nu știu, 10-20 de vaci, rezistă o vreme că-și dă interesul familia și muncește mult. Dacă tragem și noi linie, și am tras linie de multe ori, profitul nu este.”
Fermierii și gospodarii buzoieni nu mai cresc animale pentru că nu mai e rentabil. Furajele sunt scumpe, abatoarele cumpără carnea cu prea puțini bani, iar litrul de lapte nu se vinde cu mai mult de leu. De aceea, mulți au renunțat la una dintre cele mai vechi îndeletnici ale românilor
”Cele mai mari probleme le-am avut anul trecut cu seceta când am băgat bani din buzunar pentru furajare. Și lipsa abatoarelor poate fi o problemă, dar mai degrabă prețul pe kg de carne oferit de abatoare. Să crești un vițel și să-l duci la abator durează, necesită timp, furaje nu mai zic și apoi la abator primești un preț mic și neconvenabil. Forța de muncă e o altă problemă, apoi prețul pe litrul de lapte e foarte important. Cel mai important într-o fermă de familie, cum suntem noi, e prețul pe litrul de lapte. Dacă ai un preț bunicel se merită, faci eforturi să ai o producție bună, dacă nu, mai mult te chinui”, mai spune fermierul.
Singurii care vor mai rezista sunt fermierii mari. Cei mici vor dispărea, este concluzia amară a fermierului buzoian Gheorghe Mușat:
”Se mențin fermierii care au 100-200-1000 de vaci, cei mici, cum suntem noi, cu o fermă de familie, dacă mai rezistăm 5-10 ani și după aceea se termină”
Recensământul General Agricol a fost organizat în perioada 10 mai-31 iulie și a avut drept scop realizarea unui tablou al exploataţiilor agricole din ţară, pentru a vedea cum sunt utilizate terenurile și câte animale dețin românii. Concluziile recensământului urmează a fi făcute publice de Ministerul Agriculturii, în perioada următoare. În funcție de rezultatele recensământului, autoritățile centrale urmează să realizeze Planul Național Strategic pentru perioada 2023 – 2027.
Citește și AICI
Adaugă comentarii