Actualitate

MĂȘTI CHIRURGICALE SAU DIN BUMBAC? Ce trebuie să poarte copilul pentru a fi protejat de coronavirus

Măștile necesare pentru protecția împotriva virusului SARS-CoV-2 purtate de elevi la școală dar și de adulți în spațiile închise precum și în cele exterioare aglomerate trebuie să fie omologate. Este sfatul venit de la specialiștii din domeniul medical care recomandă și ca masca aleasă să aibă mărimea potrivită, în funcție de cel care o poartă, fiind esențial ca aceasta să acopere suficient asul, gura și bărbia.

Prezentă în emisiunea Focus News, Oana Gheorghiu, farmacist și consilier local în municipiul Buzău, a vorbit despre tipul de mască care ar fi mai ușor de purtat de elevi cât timp stau la școală.

,,Măștile de bumbac sunt acceptate, dar să nu aibă un singur strat de material. Trebuie să aibă cel puțin două sau trei straturi de material. Este destul de greu de suportat o mască din bumbac cu două, trei straturi. Măștile chirurgicale sunt omologate și este un sfat și al medicilor, dar și al personalului medical în general către persoane să folosească măști omologate, măștile însoțite de certificate de autorizație pentru că trebuie să respecte niște norme”, a spus Oana Gheorghiu, luni la Focus News.

Cât despre cât de des ar trebui să-și schimbe un copil masca, având în vedere că sta cel puțin 4 ore la școală, Oana Gheorghiu a explicat faptul că în mod normal ar trebui înlocuită la două ore, însă depinde de fiecare copil.

,,În mod normal ar trebuie să le schimbe cam la două ore dar depinde de copil. Dacă e astmatic cu siguranța nu o să suporte masca atâta timp, adică sunt și particularități legate de fiecare copil și bineînțeles măsuri care trebuiesc luate de părinți cunoscându-și copiii cel mai bine, a explicat Oana Gheoghiu.

Cum masca este obligatorie în școli, unii specialiști au venit cu sfaturi menite să-i ajute pe părinți să-și determine copilașii să accepte mai ușor purtarea acestui accesoriu.

Iată câte sfaturi venite de la medicii unei clinici private din România:

  • Incurajați copilul să-și aleagă masca prezentându-i câteva dintre cele mai noi modele adaptate pentru copii;
  • Discutați cu micuțul vostru pentru a-i întelege temerile cu privire la purtarea măștii – poate îl sperie faptul ca alții poarta mască, îl sperie ideea de a atinge o mască, de a purta masca pentru perioada scurte de timp sau pentru perioade mai lungi de timp. Vorbiți cu el despre cum poate gestiona aceste temeri;
  • Încurajați copilul să nu se lase pradă panicii atunci cand poartă mască și să încerce să-și controleze respirația cântând sau ascultând muzică, astfel încât să-și distragă atenția de la faptul că poartă mască;
  • Exersați împreună strategii de calmare, cum ar fi respirația profundă, plimbările etc.