Un medic de familie din Cernătești a ajuns de urgență în grija colegilor de la Ambulanță după ce a fost înțepat de o viespe. Bărbatul, care este și apicultor, a făcut o drumeție prin pădure, iar la un moment dat a fost înțepat de o insectă. Medicul a observat primele reacții apărute în zona în care a fost înțepat însă a considerat că sunt reacții ușoare, normale, mai ales că a mai trecut prin astfel de momente. Totuși, la trei ore după înțepătură, medical a intrat în șoc anafilactic. Din fericire, bărbatul a ajunsese în Râmnicu Sărat astfel că un echipaj de la Ambulanță a putut să-I ofere la timp primul ajutor, salvându-I viața.
Dragoș Gavrilă, medic cu experiență care își desfășoară activitatea în cabinetul din Cernătești a povestit la Focus News una dintre cele mai grele întâmplări din viața sa. În urmă cu câteva zile, bărbatul a fost înțepat de o viespe și a intrat în șoc anafilactic chiar dacă nu se știa alergic la înțepăturile de insecte, cu atât mai mult cu cât este și apicultor de ani buni.

”Am mers la o pădure. Acolo există niște viespi foarte mari. Am fost înțepat în zona piciorului. Inițial am crezut că este o manifestare ușoară, dar la trei ore am intrat în șoc anafilactic. Norocul meu a fost că, între timp am ajuns în oraș, la Râmnicu Sărat, unde în cinci minute a putut ajunge la mine un echipaj de la Ambulanță și mi-au făcut injecția cu adrenalină care mi-a salvat viața”, a povestit la Focus News, medical Dragoș Gavrilă.
Cu această ocazie medical a recomandat că este bine ca fiecare dintre cei care pleacă la drumeție, mai ales în această perioadă când insectele sunt foarte active, să aibă asupra sa și câteva pastile care îi pot ajuta în astfel de situații.
” Acum este perioada în care insectele se dezvoltă foarte mult. Cele mai periculoase sunt viespile. Lumea iese la plimbare prin pădure dar și insectele care au venin se dezvoltă în ritm accelerat. Trebuie să fim atenți la fiecare înțepătură. Atenție și la albine. Este bine să se evite zonele în care sunt stupine amplasate, mai ales cei care se știu alergici. O persoană trebuie să aibă mereu pastile pentru alergii care îi pot chiar salva în anumite momente sau îi pot menține într-o stare stabilă până un echipaj de la Ambulanță poate ajunge la ei, a recomandat Dragoș Gavrilă.
Ambrozia, un alt risc de sezon

Din categoria riscurilor de sezon face parte și alergia la polenul de ambrozie. Aceasta este o planta care este descoperită din ce în ce mai mult și pe teritoriul țării noastre și chiar în județul Buzău sau în municipiul Buzău și la care foarte mulți români pot dezvolta alergii periculoase. Reacțiile la polenul de ambrozie sunt dintre cele mai ușoare, de la un strănut sau o tuse iritativă, până la șoc anafilactic. De altfel, în țara noastră există o lege prin care proprietarii terenurilor sunt obligați să curețe pământul de această planta.
Ambrozia a fost identificată și pe teritoriul municipiului Buzău, iar mai mulți buzoieni au sunat deja la Poliția locală sau au lăsat mesaj pe aplicația Buzău City Report pentru a atrage atenția autorităților că trebuie curățate terenurile. Poliția Locală a intervenit, iar proprietarul terenului din zona Kaufland Nord a fost nevoit să-și are pământul pentru că acolo crescuse ambrozie, în caz contrar risca amenzi usturătoare.
După întâmplarea prin care a trecut, medicul Dragoș Gavrilă îndeamnă oamenii să fie foarte atenți la această planta, mai ales că poate fi întîlnită în zona de câmpie, în zone unde poate un echipaj salvator nu poate ajunge foarte repede. Importante sunt primele simptome care pot apărea imediat ce s-a intrat în contact cu o planta de ambrozie astfel încât să poată fi luate primele măsuri.
”O persoană sănătoasă, la un moment dat, poate să observe că strănută din ce în ce mai des. Acesta este primul semn . La fel, o persoană sănătoasă poate să tușească. O tuse seacă, iritativă. Acestea sunt fenomenele cele mai ușoare. La persoanele care prezintă un teren alergic se poate ajunge până la șoc anafilactic. Din cauza aceasta, ambrozia este și atât de periculoasă. Cred că nu va mai trece mult timp și se va ajunge și la decese din cauza alergiilor dezvoltate de persoanele alergice la această planta”, a spus medical Dragoș Gavrilă.
Ambrozia produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari, cu precădere în verile secetoase.
Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.
Anumite persoane (sau… in anumite momente) pot reactiona foarte rau si la adrenalina. Adrenalina este ceva ce nici medicilor si asistentilor si oricaror tipuri de “salvatori” nu le place sa administreze, tocmai din aceasta cauza – iar domnul doctor… sigur stie aceste lucruri. Ea se administreaza numai in ideea ca, fara ea, nu se poate salva, oricum, pacientul – Doamne, Fereste de rele si, Doamne, Ajuta la bune! 🙂
Ideea este ca a administra adrenalina nu e “o simpla injectie si-ai rezolvat, totul e perfect si nu exista niciun risc” – sunt cazuri in care persoana nu raspunde la ea si cazuri in care raspunde foarte rau, dezvoltand si alte problemeacute grave, iar astea se predau si cand se invata acordarea primului ajutor.
Nu este cazul domnului doctor, insa, in general, oamenii n-ar trebui sa mearga pe ideea ca “facem orice vrem, fara sa gandim, caci daca e vreo problema, vin si ne fac “injectia de alergie” si ne trece” – valabil pentru orice tip de reactie alergica, inclusiv la meduze sau alte insecte. Niciodata nu se stie cum va reactiona, atunci, o persoana, la administrarea adrenalinei… Doamne, Fereste de rele! 🙂
Multa sanatate! 🙂