Actualitate SĂNĂTATE

Medicii care au readus la viață Cardiologia Spitalului Județean. Dr. Roxana Leu-Vezeteu: “Când am aflat că nu sunt doctori, ni s-a părut nedrept”

Medicul cardiolog Roxana Leu-Vezeteu, un doctor tânăr, care putea profesa oriunde își dorea, a ales, anul trecut, Spitalul Județean Buzău. A venit într-o perioadă extrem de grea, în care una dintre cele mai importante secții ale unității, Cardiologia, a avut activitatea suspendată două săptămâni, din lipsă de medici. La aproape un an de la resuscitarea secției, prin sosirea noului medic, situația la Cardiologie este cu totul alta. Exemplul medicului Roxana Leu-Vezeteu a fost urmat și de alți tineri, astfel că, în prezent, activitatea în secție se desfășoară mult mai bine: aici activează doi medici angajați cu contract de muncă, un medic care are contract de colaborare și patru medici rezidenți care efectuează gărzi.

Când a aflat de situația celui mai mare spital din județul în care s-a născut soțul său, dr. Roxana Leu-Vezeteu a decis că nu poate sta nepăsătoare. Fără să se teamă de ceea ce o așteaptă, de numărul mare de pacienți, cu afecțiuni din ce în ce mai serioase, a lăsat Capitala și s-a angajat la Spitalul Județean Buzău cu un singur gând: să ajute oamenii. Detalii, AICI.

Într-un interviu publicat pe site-ul Spitalului Județean, medicul cardiolog dezvăluie momentul în care a decis să profeseze la Buzău.

Ați știut dintoteauna că vreți să urmați medicina? Ce v-a făcut să alegeți această ramură a medicinei?

Dr. Roxana Leu-Vezeteu: „Medicina nu a fost mereu direcția mea, îndrăznesc să spun că a fost o decizie de „ultim semestru” în clasa a XII-a. Ce știam este că doresc să fac ceva pentru oameni, atentă mereu ca ce aleg să nu îmi depășească abilitățile. Deși terminasem liceu de profil matematică-informatică, biologia a fost mereu ceva ce mă fascina. Așa că am spus că dacă meseria este pentru mine, voi lua admiterea pentru această facultate. Cât despre cardiologie, ce poate alege un medic care consideră că a avea grija de inima ta – la propriu și la figurat – este cel mai important?

De ce ați ales S.J.U. Buzău ?

Dr. Roxana Leu-Vezeteu: „Începusem să fac două zile de privat pe lună în oraș, ținând cont că soțul meu s-a născut și a copilărit în Nehoiu. Când am aflat că aici nu există doctori, ni s-a părut realmente nedrept. Noi declarăm că suntem creștini și dorim ca ce facem să ilustreze faptul că Dumnezeu este Cel care ne dă direcție în viață. Și acum considerăm că acest principiu ne-a dat alegerea și că a fost și cel care ne-a susținut-o atunci când nu a fost ușor.

La câteva luni după ce dr. Roxana Leu-Vezeteu a venit la Buzău, echipa de cardiologi a început să prindă contur. Un alt tânăr, medic specialist, a decis să vină la Buzău, orașul în care s-a născut și a copilărit, pentru a fi alături de cei în suferință. Dr. Andrei-Sebastian Păle s-a alăturat colectivului  Secției Cardiologie de la începutul lunii aprilie 2024. Este buzoian și a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, iar rezidențiatul l-a făcut la Spitalul Universitar. În prezent, urmează Cursul de Cardiologie Intervențională la Spitalul Universitar.

Când ați început să faceți practică în spital și cum a fost prima experiență?

Dr. Andrei-Sebastian Păle: „(Re)Venirea mea la Spitalul Județean de Urgență Buzău nu este deloc întâmplătoare și fac acest joc de cuvinte deoarece în primul an, în calitate de student la medicină, practica de vară am ales să o fac la Spitalul Județean. Acest lucru s-a întâmplat pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă, sub îndrumarea domnului doctor Victor Ioniță, care, la acel moment, a avut răbdare cu un student de anul I și aș vrea să îi mulțumesc pe această cale. Dinamica din spital și activitatea din secția de terapie intensivă văzută prin ochii de student la acel moment recunosc că m-au ambiționat și m-au făcut să realizez că drumul pe care l-am ales îmi va aduce și satisfacție, dar și momente tensionate.”

De ce ați ales S.J.U. Buzău?

Dr. Andrei-Sebastian Păle: „În primul rând, acesta este orașul în care eu m-am născut și am copilărit. Pe de altă parte, în timpul rezidențiatului, am avut onoarea să cunosc si să interacționez cu medici exceptionali care si-au pus amprenta pe evoluția mea și ceea ce sunt acum sunt datorită lor – vreau să le mulțumesc pe această cale – se știu ei. Unul dintre ei mi-a povestit la un moment dat cum, după finalizarea secundariatului, (actualul rezidentiat) a fost detașat ca medic în județul Buzău și mi-a spus cât de mult contează în evoluția unui medic să iasă din zona de confort, să îmbrățiseze provocările și să fie pus în situații în care trebuie să ia decizii singur pentru binele pacientului.  Am văzut Buzăul ca pe o provocare pe care am acceptat-o și aștept să își pună amprenta pe evoluția mea ca medic.

Când vine vorba de calitățile pe care ar trebui să le aibă un medic cardiolog, ambii specialiști spun același lucru: e nevoie de empatie, umanitate.

Interviul complet cu cei doi medici cardiologi, pe site-ul Spitalului Județean Buzău.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian