Actualitate

Meseriași pregătiți de pe băncile școlii, cu bani europeni. Ce sume se pot obține prin PNRR

foto: Sorin Câmpeanu la Buzău

Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) include mai multe proiecte de investiții în educație cu bani de la Uniunea Europeană. Iar cu ajutorul banilor europeni, în România se va putea implementa, în premieră, conceptul de ”consorțiu integrat pentru învățământ dual”.

Ministrul Educației, liberalul Sorin Câmpeanu, a anunțat lansarea în consultare publică a proiectului unei metodologii-cadru de funcționare a consorțiilor în cadrul sistemului național de învățământ.

Practic, oficialii din educație vor să pună un accent mai mare pe pregătirea profesională a tinerilor de pe băncile școlii, în condițiile în care România se confruntă la ora actuală cu o mare criză de meseriași în diverse domenii de activitate. Va fi un program-pilot prin care să se acopere nevoia de oameni pregătiți din mai multe domenii de activitate.

”Scopul programului-pilot constă în dezvoltarea unei educații duale centrate pe nevoile elevilor și studenților în strânsă legătură cu nevoile pieței muncii. Vor fi asigurate, în corelație cu piața muncii, diversificarea calificărilor, precum și creșterea numărului de absolvenți prin oferirea unui parcurs educațional complet pentru elevii înscriși în învățământul dual de nivel liceal, astfel încât aceștia să poată urma programele de învățământ universitar”, a spus ministrul.

Tot în consultare publică a fost lansat, pe site-ul Ministerului Educației, și Ghidul solicitantului.

”Acestui apel îi sunt alocate 338 de milioane de euro pentru a finanța cel puțin 10 consorții regionale integrate pentru învățământ dual. Fiecare consorțiu va primi finanțare pentru a construi și operaționaliza campusuri integrate pentru învățământ dual care să asigure atât infrastructura necesară unei pregătiri profesionale eficiente și relevante pentru nevoile pieței muncii, cât și infrastructura socială necesară pentru creșterea atractivității învățământului profesional (spații de cazare, masă, activități sportive și alte activități recreative). Infrastructura acestor campusuri va îngloba o importantă componentă de digitalizare”, a mai precizat liberalul Sorin Câmpeanu, ministru al Educației.

Ministerul Educației va asigura procesul de selecție, contractare și monitorizare a implementării.

Ambele documente sunt disponibile aici. Acestea pot fi consultate până pe 8 august.

România Educată este un proiect național susținut de președintele Klaus Iohannis, susținut de Partidul Național Liberal, care are mai multe componente.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian