Actualitate Tineri pentru România

Meserii amenințate să dispară în mai puțin de 10 ani versus job-urile viitorului

Tehnologia este tot mai prezentă în viața noastră de zi cu zi. De la inteligentul și deja banalul telefon mobil până la gadget-uri care ne ușurează munca acasă sau la serviciu, evoluția tehnologiei are efecte nu doar în prezent, dar va avea impact pe termen lung. Unul dintre ele vizează chiar dispariția unor meserii, într-un viitor deloc îndepărtat, în care oamenii vor fi înlocuiți de roboți la locul de muncă.

Potrivit Andreei Paul, președinte INACO (Inițiativa pentru Competitivitate), un ONG care pledează pentru necesitatea adaptării educației la tendințele viitorului, câteva dintre meseriile amenințate cu dispariția după anul 2030 se numără: încasatori parcare, operatori telefonie, cititori contoare, lucrători poștali, curieri, secretare și asistente, muncitori tipografi și dactilografi, reporteri de știri și corespondenți, crainici radio și TV, operatori proiecție film, asistenți farmacie, tehnicieni terapie respiratorie, formatori educație primară și secundară, funcționari bancari și administrativi.

Lista meseriilor amenințate cu dispariția a fost făcută publică de Andreea Paul la Radio România Actualități și are la bază cea mai nouă ediție a “Ghidului meseriilor viitorului”, lansat recent, care analizează tendințele la nivel global.

Pe de altă parte, în viitorul apropiat vor fi căutați specialiștii în robotică și Inteligență Artificială, dezvoltatorii de software și aplicații IT, directorii de vânzări, analiștii de marketing, asistenții medicali, fizioterapeuții, logopezii, managerii medicali și consilierii financiari.

ONG susține necesitatea ca școala să le ofere copiilor pregătirea necesară în aceste domenii, astfel încât schimbările de pe piața muncii să nu prindă societatea nepregătită. ONG-ul derulează și un program educațional, SMART LAB, de care au beneficiar până acum mai mulți tineri din 20 de unități de învățământ.

“Sub presiunea schimbărilor tehnologice, climatice, sociale, angajatul sau antreprenorul va trebui să fie flexibil în a se adapta la schimbările permanente pe care le va cunoaște cererea de produse și servicii. Învățarea și școala ar trebui să devină exponențiale și, în acest scop, este nevoie să construim laboratoare educaționale digitale inteligente SMART LAB 4.0, pentru a le dezvolta tinerelor generații cultura anticipării, capacitatea de a identifica semnalele viitorului, pentru a-i obișnui pe copii cu noile tehnologii și cu locurile de muncă ale viitorului, atât în școlile profesionale, cât și în cele teoretice”, a spus Andreea Paul la RRA.

“Ghidul meseriilor viitorului” poate fi consultat AICI.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian