Sunt versați și extrem de atenți la ”victime”. Fie că este vorba despre hoții de buzunare, de mașini sau de locuințe, cu toții acționează după o strategie foarte bine gândită. Așadar, mare atenție! În doi timpi și trei mișcări poți rămâne fără portofel, bunuri din locuință sau chiar un bolid de lux. Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Buzău atrag atenția că în această perioadă cazurile de furturi sunt mai dese, hoții profitând de faptul că mulți români pleacă în vacanțe de sărbători, spațiile publice sunt mai aglomerate și oamenii mai neatenți.
Iată câteva dintre cele mai răspândite metode prin care hoții pot acționa în această perioadă:
Metoda ”împrietenirii”
În general, este vorba despre tinerii care profită de starea de vulnerabilitate a unor persoane mai în vârstă. Profită de faptul că aceștia se simt singuri, așa că reușesc, într-un fel sau altul, să se apropie de aceștia. Stau de vorbă o perioadă mai îndelungată de timp și reușesc cumva să le câștige încrederea, după care încep și cer diferite favoruri. Fie le sunt solicitate bătrânilor diferite sume de bani pentru a intra în posesia unui premiu, ori spun alte povești care să îi convingă pe vârstnici să le dea economiile lor sau chiar informații personale prin care pot intra în posesia altor sume de bani.
”Pomana”
Una dintre metodele des folosite de infractorii care jefuiesc locuințe. Este utilizată în mod frecvent pentru că hoții se bazează mai mult pe încrederea pe care le-o acordă victimele decât pe “priceperea” lor de a escalada ferestre sau de a forța încuietori. Victimele țintite sunt, în general, persoane în vârstă, pe care hoții le întâlnesc în zona piețelor. Autorii identifică persoanele în vârstă în zona piețelor și, sub pretextul că vor să le ofere produse alimentare în memoria unor rude decedate, le însoțesc la locuințe. Odată ajunși, unul dintre autori oferă produsele alimentare și, în același timp, solicită persoanei vătămate să îi schimbe o bancnotă de o valoare mare în mai multe de valoare mai mică. În modul acesta, autorii văd unde victima își ține economiile. Odată identificat locul, victima este îndepărtată din cameră, sub pretextul să se spună o rugăciune în memoria decedatului, moment în care al doilea autor operează, fură banii. Acest mod de operare îmbracă și alte forme, când autorii oferă produse de curățenie la prețuri promoționale sau gratis etc. Odată ajunși la locuințe, se folosește același pretext, al schimbării banilor. Metoda este folosită de răufăcători și în varianta de sezon, colindatul.
”Chei potrivite”
În aceste cazuri, hoții operează câte trei – patru și vizează blocurile cu mai mult de patru etaje. Autorii apelează interfonul, cu numerele de la apartamente, pentru a verifica astfel dacă proprietarii sunt acasă. Apoi așteaptă până unul dintre locatari iese din bloc pentru a intra pe casa scării. Ulterior, sunt verificate ușile apartamentelor care sunt ușor de deschis, în timp ce unul dintre autori rămâne la scară, pentru a verifica, prin interfon, dacă proprietarul este acasă. Dacă nu este, ceilalți folosesc cheile potrivite, intră în interior, unde fie răvășesc bunurile, fie le iau pe cele aflate la vedere, în general bani și bijuterii. La plecare, asigură ușile de acces în locuințe.
Hoții de buzunare acționează în grup
Hoţii de buzunare acţionează de obicei în grup în zonele aglomerate şi crează tot felul de scenarii pentru a atrage atenţia victimelor. De exemplu, trebuie să fiţi atenţi dacă cineva vă roagă să le faceţi o fotografie şi să nu lăsaţi geanta jos. Poate dispărea rapid în timp ce faceţi poza. La restaurant nu lăsaţi geanta agăţată pe spătarul scaunului. Puteţi rămâne fără portofel în câteva secunde, cel mai bine este să ţine portofelul într-un buzunar interior.
”Șmecheria cu jacheta”
Hoțul se folosește de o haină ținută peste mână. Ascunzându-și mâinile sub ea, el își ridică brațele până când are acces la geantă, buzunar etc. Protejat de jachetă, hoțul poate oprea în voie. De regulă acționează alături de un prieten, căruia îi va pasa portofelul. Pentru a ascunde și mai bine activitatea sa, hoțul se poate preface că citește o revistă sau un ziar.
Stratagema „Cât este ceasul?”
A-l distrage pe cel pe care vrei să îl jefuiești este una dintre cele mai vechi șmecherii. Așa el va avea timp să localizeze unde se află bunurile de valoare pe care le ai asupra ta. În plus, privitul în jos, spre ceas, te face vulnerabil. Și aici hoții lucrează în echipă: unul întreabă cât e ceasul, celălalt se va apropia de tine și îți va sustrage ce îi vine la îndemână. Poți să verifici ora, dar urmărește cu atenție și persoana care te-a întrebat și nu o lăsa să se apropie prea mult de tine.
Schema compasiunii
Unul dintre hoți se preface că a scăpat ceva pe jos, mizând pe bunăvoința ta că îl vei ajuta să își strângă lucrurile. În timp ce tu te apleci să îl ajuți nu îți mai supraveghezi geanta sau haina, care este buzunărită de celălalt hoț. De obicei, oamenii se concentrează pe un singur lucru, iar atunci când se petrece ceva interesant, atenția acordată valorilor pe care le au asupra lor va scădea automat.
Tehnica „sandviș” sau „ciocnirea accidentală”
Un individ îți blochează brusc drumul: se oprește exact în fața ta, iar tu te lovești de persoana respectivă. Al doilea hoț intră la rândul tău în tine, își cere scuze și îți ia portofelul pe la spate, cât timp tu ești prins la mijloc. Astfel, contactul este mascat într-o atingere inofensivă, total întâmplătoare. Tehnica poate fi aplicată și în autobuz, hoțul profitând de o groapă în drum sau de o frână bruscă a șoferului pentru a cădea peste tine, prefăcându-se că s-a dezechilibrat.
Metoda „mama inocentă”
Un copil înfășat ținut în brațe sau ceea ce pare din exterior a fi un copil (se folosesc și pături împachetate sub forma unui nou-născut) le ajută pe hoațe să fure liniștite și să își ascundă prada în faldurile păturilor. În plus, oamenii nu sunt suspicioși atunci când văd o mămică în mijloacele de transport în comun sau în stație.
Tehnica busculadei
Grupul de hoți se îngrămădesc în jurul victimei, iar unul dintre ei îi ia portofelul, care este dat din mână în mână. Acțiunea se poate desfășura atât în autobuz, cât și pe stradă. De multe ori, ținta își dă seama ce se întâmplă, dar îi este prea frică să reacționeze din cauza numărului mare de indivizi care au înconjurat-o.
Tehnica de la bancomat
În timp ce îți scoți banii din bancomat, cineva cade peste tine din spate. Tu te întorci, iar un complice îți fură banii pe care tocmai i-ai scos de la bancomat.
Adaugă comentarii