Actualitate Agricultura acum

MIEI SUNT PE ALESE, PREȚUL FACE DIFERENȚA. Cu cât se vinde anul acesta kilogramul de carne de miel

Ofertă bogată, dar scumpă! Este anunțul făcut de crescătorii de ovine cu mai puțin de o lună înaintea Sărbătorilor Pascale. Kilogramul de carnea de miel se va vinde cu trei-patru lei mai mult decât anul trecut , creșterea fiind motivată de crescătorii de animale prin scumpirea furajelor. Există totuși și o veste bună. Vremea a fost prielnică, oile au putut fi scoase la pășunat, iar mieii au ajuns la greutatea ideală pentru sacrificat astfel că pofticioșii vor avea de unde să aleagă.

Prezent la Focus News, Victor Ghizdeanu, crescător de ovine din Poșta Câlnău,  a spus că anul acesta miei sunt din belșug, însă pe cât este de diversificată oferta pe atât este și de scumpă. Creșterea prețurilor la cereale și la furaje i-au determinat pe crescătorii de ovine să crească și ei, la rândul lor, prețurile la carnea de miel și la animale vândute în viu. Asta mai ales că Paștele se va sărbători anul acesta la începutul lunii mai , adică, ciobanii au fost nevoiți să asigure o perioadă mai îndelungată hrana animalelor pregătite pentru Sărbătorile Pascale

”Oferta este mai scumpă anul acesta pentru că și furajarea a fost dublată la preț. Kilogramul de porumb era 6 bani anul trecut, acum este 1,2 lei. Balotul de lucernă este 30 de lei față de 5-6 lei cât era anul trecut. Totuși nu e un preț care să acopere cheltuielile crescătorilor de animale, dar cu siguranță vor fi miei pentru masa de Paște”, a explicat Victor Ghizdeanu.

Crescătorul de la Poșta Câlnău spune că prețurile vor fi trei-patru lei mai mari decât cele de anul trecut astfel că un kilogram de carne de miel se va vinde cu prețuri cuprinse între 30 și 32 de lei, iar mielul în viu va putea fi cumpărat cu prețuri între 18 și 20 de lei kilogramul.

În ciuda scumpirilor, crescătorii nu se plâng de clienți. Ghizdeanu a explicat la Focus News că vânzarea animalelor a început încă din martie, când primii miei fătați au ajuns la greutatea ideală pentru sacrificat, iar cumpărătorii au vrut să se aprovizioneze din timp. Au însă miei și pentru cei care vor cumpăra carne de miel în Săptămâna Mare, iar oferta este diversificată, fiind animale pentru toate buzunarele.

”Avem oferta pentru toate buzunarele. Avem miei de la 10 kilograme la 20 kilograme. Dar eu am învățat de la tatăl meu că greutatea ideală pentru mielul de Paște este de 15 kilograme”, a spus Ghizdeanu.

Crescătorii de ovine au în perioada această și brânză proaspătă, însă la fel prețurile sunt mai ridicate. De exemplu, la Poșta Câlnău o brânză de oaie se vinde cu prețuri cuprinse între 28 și 32 de lei, scumpirea fiind dată tot de furajele foarte scumpe.

„Brânza este între 28 de lei și 32 de lei. Este mai scumpă pentru că acum la oaie îi dai să mânănce lucernă altfel înțarcă”, a spus Ghizdeanu.