Actualitate

Mii de elevi se întorc în școli fără autorizație la incendiu și cu toalete în curte

Noul an școlar începe cu stângul pentru mii de elevi. Școlarii se vor întoarce în aceleași clădiri nesigure în cazul unor incendii, fără  sursă de apă potabilă și cu toalete în curte. Este tabloul îngrijorător care se conturează din situațiile prezentate de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență și Direcția de Sănătate Publică, cele două instituții responsabile de emiterea autorizațiilor de securitate la incendiu și autorizația sanitară de funcționară pentru fiecare clădire în parte.

Concret, sunt 68 de clădiri, atât grădinițe, școli, licee și colegii, care de luni vor fi deschide copiilor fără să dețină autorizații de la ISU. Cu alte cuvinte, sunt clădiri în care ajung mii de persoane și despre fără ca aceasta să fi primit undă verde din punct de vedere al siguranței în cazul producerii unui incendiu. Cele mai multe dintre aceste clădiri neautorizate sunt școli. În total 41 de unități. Deși majoritatea sunt din mediul rural, printre ele se regăsesc și cinci școli din municipiul Buzău, respectiv Școala Gimnazială “NICOLAE TITULESCU” , Școala Gimnazială “P.H. ZANGOPOL” , Școala Postliceală “VASILE ALECSANDRI” (corpurile 2 și 3), și Școala Gimnazială ”MIHAIL KOGĂLNICEANU B” dar și două din municipiul Râmnicu Sărat, respectiv  Școala Gimnazială ”Constantin Brâncoveanu”.  În plus, 24 de școli, majoritatea din mediul rural, sunt în curs de autorizare.

Tot în clădiri neautorizate la incendiu își vor petrece cel puțin patru ore pe zi și mii de copii de grădiniță. În total sunt 17 grădinițe fără autorizație și alte 10 clădiri sunt în curs de autorizare. Printre el se regăsesc și GPP 7 PITICI BZ + CREȘA NR. 7 din municipiul Buzău dar și o grădiniță din municipiul Râmnicu Sărat.

Și elevii din 8 licee și 2 colegii vor învăța în clădiri neautorizate la incendiu. Potrivit reprezentanților IȘJ Buzău, circa 13 % dintre clădirile destinate școlarilor nu au autorizație de incendiu, un demers care trebuie făcut, potrivit legii, de primăriile pe raza cărora se află unitățile de învățământ.

Nici când vine vorba despre condițiile de funcționare, situația nu este mai bună. 12 colectivități de copii nu dețin autorizație sanitară de funcționare ca urmare a existenței unor deficiențe ale condiției de mediu sau a nesolicitării unei autorizații sanitare noi, după finalizarea lucrărilor de reabilitare sau schimbarea structurii unor colectivități autorizate anterior.

”Din unitatile  neautorizate in anul scolar anterior sunt in curs de autorizare, dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare si remedierea deficientelor privind aprovizionarea cu apa potabila urmatoarele unitati: Scolile Boboc si Rosioru , comuna Cochirleanca si scolile H. Radulescu si Lanurile,comuna Ziduri. Din cele doua scoli neautorizate din comuna Viperesti, scoala Rusavat se inchide din lipsa de copii, iar scoala Palici nu  finalizase in luna august  lucrarile de reabilitare, din declaratia directoarei unitatii.

Scoala Margaritesti este neautorizata din cauza existentei unor deficiente ale aprovizionarii cu apa potabila si ale grupului sanitar.Aceasta  a functionat in anul scolar precedent cu  o singura clasa ,in sistem simultan, cu un numar foarte mic de copii”, se arată într-un raport DSP

DSP Buzău  a notificat  autoritățile publice locale pentru remedierea deficiențelor și depunerea documentațiilor de  autorizare sanitară până la începerea noului an școlar astfel că rămâne de văzut dacă aceste școli vor fi în regulă până la revenirea elevilor în bănci.


Pe de altă parte, în perioada 04-29.09.2023 se va desfășura acțiunea tematică de control în unitățile de învățământ preuniveritar, dispusă de Ministerul Sănătății –Inspecția Sanitară de Stat.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian