Actualitate Tineri pentru România

Militarul pentru care Afganistan înseamnă durere fără margini dar și bucuria de a deveni tată. Iubirea de țară însă îl face mândru de uniforma pe care o poartă

A plecat în misiune cu inima deschisă, la fel de hotărât ca atunci când a îmbrăcat pentru prima dată haina militară. Dar șase luni în teatrul de operații din Afganistan au însemnat pentru Costin cât două vieți: una care abia începea fără ca el să fie prezent, cea a fiului său care s-a născut când era în misiune, și o alta care, din păcate, înceta, cea a bunicului care l-a crescut și de la care militarul, încă plin de durere, nu și-a putut lua rămas bun.

Drumul spre o carieră militară a început pentru militarul buzoian în 2003. Încă din copilărie a fost atras de tot ce avea legătură cu Armata. A urmat cursurile fostului Liceu de Poliție ”Neagoe Basarab” din Buzău, iar după absolvire a continuat să se perfecționeze. În 2013 a fost admis printre primii la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri ”Traian Vuia” de la Boboc. A plecat apoi  la o unitate din București, pe arma rachete și artilerie aeriană, dar la puțin timp a revenit la Boboc unde activează și astăzi.

Tânărul, mereu dornic de a-și depăși limitele, a ales să plece și în Afganistan. Misiunea plutonierului Ștefan Costin Codescu, încadrat la Baza Aeriană Boboc, a început în septembrie 2019 și s-a încheiat în martie 2020. Au fost șase luni cu bune și rele. O spune chiar militarul care a povestit într-un interviu acordat în exclusivitate sansanews.ro ca nicio zi nu a semănat cu o alta, iar ultimele două săptămâni au trecut cel mai greu.

”Norocul meu că familia m-a susținut mereu în cariera de militar. După trei luni de pregătire în țară, am plecat în Afganistan. Când am ajuns acolo, am realizat că lucrurile erau mult mai grele, mult mai intense, iar pregătirea pe care am făcut-o în țară m-a ajutat să zicem pe jumătate să fiu profesionist acolo. Acolo eram în sprijinul contractorilor americani, să-i păzim de eventuale amenințări. Am parcurs cele șase luni cu bune și rele, cu amenințări, cu zile mai bune , cu zile mai ușoare. Nicio zi nu a fost la fel. Nu aveam același program, niciodată aceeași rutină. Pe când ne apropiam de finalul misiunii, zilele treceau tot mai greu. Ultimele două săptămâni au fost cel mai greu de suportat. Ultimele trei zile nu am dormit. Abia așteptam să ajung acasă”, a povestit Costin.  

Programul solicitant, teama pentru propria viața și dorul de casă au fost încercările cu care vine la pachet orice misiune, pentru orice militar care alege să plece în teatrele de operații. Așa a fost și pentru Costin. A avut parte de atacuri, chiar la puțin timp după ce a ajuns în Afganistan. Dar a trecut cu bine peste toate. A stat de pază pentru americani când în România familia petrecea Revelionul.

Dar pentru Costin altele au fost încercările care l-au adus de la extaz la agonie. Pe când era în teatrul de operații a venit pe lume cel de al doilea fiu pe care militarul și l-a ținut pentru prima dată în brațe pe când avea o lună. Dar, Afganistanul înseamnă pentru Costin și un regret de care, cu greu, va putea scăpa: că nu a putut să fie lângă bunicul care l-a crescut când bătrânul a părăsit această lume. Moartea celui ce i-a fost părinte pe când era departe de casă încă îl doare, iar ochii i se umple de lacrimi de dor la fiecare gând care îi amintește de bunul său bunic.

Soția și cei doi copii îi dau puterea de care are nevoie să meargă mai departe, iar iubirea de țară îl face să fie mândru de haina militară. Costin continuă să fie un luptător, un militar brav dornic să evolueze așa că se pregătește să plece într-o nouă misiune.

”Tocmai ce mi-am depus candidatura pentru o nouă misiune în teatrul de operații din Balcani. Orice misiune este diferită față de alta, dar sunt dispus să învăț, să mă adaptez și acolo. Temeri există în fiecare zi, chiar dacă nu te pregătești pentru misiune, indiferent ce faci la locul de muncă. Ca militar trebuie să fii puternic”, a spus plutonier Codescu Ștefan Costin.

Acum se simte mai pregătit ca prima dată, și spune că a ales să accepte o nouă misiune, nu pentru bani, ci pentru a ajuta țara, un sacrificiu pe care de altfel îl fac toți cei care pleacă în teatrele de operații.

”Toți spun că noi plecăm în misiuni pentru partea financiară. Noi ne ducem în teatrele de operații pentru a ne dezvolta profesional, personal și pentru a opri eventualele amenințări care pot ajunge și în România”, mărturisește militarul de la Boboc.

Despre ce înseamnă Afganistan “vorbește” cel mai bine expoziția creată, în premieră, la Muzeul Județean Buzău.

Cele 56 de fotografii, surprinse chiar de militarii români , printre care și Costin, ilustrează zilele, nopțile, momentele de luptă la sol sau în aer și clipele de relaxare alături de camarazii de alte naționalități trăite într-un teatru de operații.

Expoziția este dedicată Zilei Naționale a României, numită “Armata Română în Războiul Cel Mare”, adică în anii 1916-1918, o expoziție fotografică despre cel mai lung și recent conflict încheiat de curând, Războiul din Afganistan.

”Astfel, vedem în oglindă doua momente extrem de importante pentru Armata română, în evoluția ei, cea prin efortul căreia a fost posibil momentul 1 decembrie 1918”, a spus Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

De 1 Decembrie, expoziția “Războiul din Afganistan văzut prin obiectivul foto al militarilor români 2001-2021” poate fi vizitată gratuit.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian