Actualitate

MINIATURĂ ISTORICĂ! PRINDE VIAȚĂ O AȘEZARE ATESTATĂ LA 1.525! Cum vrea primarul să transforme bălțile Buzăului în proiectul Iazul Morilor Vintage (Galerie Foto)

Un paradis urban! Așa va arăta strada Frăsinet, porțiunea cuprinsă între cele două centre comerciale și Biserica Sfântul Ștefan, pe care municipalitatea intenționează să o amenajeze asemenea unei faleze, cu terase, multă verdeață și mori de apă.

Zona a fost pregătită, proprietarii mașinilor înștiințați să nu mai parcheze acolo, iar marți a fost deschis șantierul astfel că în câteva luni buzoienii se pot bucura de o nouă zonă de promenadă.  

Constantin Toma, primar municipiul Buzău

”Va fi o zonă de promenada cu lac, gen parc. O zonă frumoasă. Vom avea chiar și o moară de apă montată acolo”, a spus primarul Constantin Toma.

Constantin Toma, primar municipiul Buzău

Proiectul prevede reamenajarea unei porțiuni de 250 de metri, între cele două centre comerciale și Biserica Sfântul Ștefan. Întreaga zonă va fi complet schimbată. Vor fi amenajate spații verzi, un canal de apă, locuri de joacă pentru copii, zonă de promenadă, cafenele, un muzeu dar și mai multe locuri de parcare moderne.

Unicitatea zonei va fi dată de iazul despre care primarul Constantin Toma spune că  va reînvia tradiția a ceea ce a reprezentat sute de ani la rând Iazul Morilor.

Iazul ce urmează a fi amenajat va avea o adâncime de 1,50 de metri și va fi conectat la canalul de irigații Iazul Morilor, printr-un sistem hidrotehnic ce îi va asigura admisia, respectiv evacuarea apei. Peste tot va fi plantată vegetație specifică Buzăului, potrivită solului umed care va da o frumusețe aparte.

Unicitatea locului va fi dată de morile în miniatură ce urmează să fie amplasate tocmai pentru a reaminti de zecile de mori și de tradițiile vechi ale Buzăului care au reprezentat un vector pentru economia județului sute de ani la rând.

Primarul Constantin Toma povestește că aici, în trecut, au existat zeci de mori, pive de postav, darace de lână și tăbăcării.

Constantin Toma, primar municipiul Buzău

Iazul Morilor este atestat documentar din septembrie 1525.

Lucrările ar trebui să fie finalizate în cursul acestui an. Investiția totală se ridică la circa un million de euro. Banii au fost obținuți de Primărie printr-un credit bancar contractat, pe zece ani.