Spitalul Orășenesc Nehoiu, transformat în unitate exclusiv Covid, este pe punctul de a se umple cu bolnavi.
Din 45 de paturi câte au putut fi amenajate acolo pentru persoanele infectate cu SARS CoV 2, 41 sunt ocupate în acest moment. Doi bolnavi sunt la Terapie Intensivă, 27 de pacienți au forme ușoare iar restul forme medii de Covid. 13 dintre pacienții de la Nehoiu primesc oxigen. Pe de altă parte, 8 bolnavi a căror stare de sănătate s-a agravat au fost trimiși înapoi la Spitalul Județean, așa cum prevede protocolul încheiat în momentul în care spitalul de la Nehoiu a fost transformat în unitate Covid.
Valul de infectări și situația din spitalele buzoiene au creat o solidaritate pe Valea Buzăului, așa cum trebuie să fie în vremuri de pandemie. Spitalul Nehoiu nu poate face achiziții directe de medicamente, iar la licitațiile organizate de conducerea unității nu s-a încadrat nimeni. Pentru a putea funcționa, în această situație, primăriile din zona de munte a Buzăului, s-au mobilizat și au achiziționat medicamente pe care le-au trimis medicilor de la Nehoiu pentru a avea cu ce-și trata pacienții.

„A fost o problemă cu achiziția medicamentelor, noi am depășit plafonul de achiziții directe și a fost nevoie să facem toate procedurile de achiziție prin SEAP, prin licitație. Cu părere de rău, ofertanții n-au respectat caietul de sarcini, n-au depus documentele la timp, și atunci a fost nevoie să reluăm toată procedura. Am apelat la primăriile din jur să ne ajute să facem achiziție directă pe primărie. Toate primăriile au pus umărul ca să ne ajute, primele au fost Primăria și Consiliul Local Nehoiu, după aceea Siriu, Cătina, Cislău, acum sunt în proces de aprobare prin Consiliu Local de achiziție directă, Chiojdu, Gura Teghii, Viperești, Pănătău iar alte primării sunt în proces de aprobare. Factura vine pe primărie și noi suntem beneficiarii, medicamentele vin în farmacia noastră, cu circuit închis”, a declarat directorul spitalului, medicul Sergiu Remișovschi.
În ceea ce privește echipamentele sanitare și dezinfectanții, spitalul dispune de tot necesarul. De asemenea, face față consumului de oxigen administrat pacienților.
”În privința echipamentelor de protecție individuală stăm destul de bine, am achiziționat dezinfectanții, s-au luat și pentru suprafețe și pentru mâini și pentru instrumentar. Oxigenarea se face prin flux redus și mărit, prin concentratoare, avem 8 concentratoare, 6 de 10 litri și 2 de 5 litri. Momentan, facem față iar colaborarea cu Spitalul Județean Buzău este foarte bună. Dacă pacienții se agravează îi trimitem imediat acolo, așa cum e protocolul. Am trimis până acum 8 pacienți a căror stare s-a agravat. Nu putem trimite însă 2 bolnavi care sunt veniți de la Brașov și care s-au agravat, pentru că acolo chiar nu se mai găsesc locuri”, a mai declarat directorul Spitalului Nehoiu Sergiu Remișovschi.
Adaugă comentarii