Mobilizare generală pe malul pârâului Câlnău, acolo unde există suspiciunea unor excavări ilegale. Mai multe instituții responsabile de protecția mediului înconjurător, respectiv Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița, Serviciul Infracțiuni Economice și Agenția Națională pentru Resurse Minerale, au ajuns, în cursul zilei trecute, în locul în care se bănuiește că ar exista activități ilegale și care ar putea fi un adevărat atentat la mediul înconjurător.
Situația îngrijorătoare a fost semnalată de un localnic din Poșta Câlnău care a contactat, începând de luni, pe rând, toate instituțiile responsabile. În ziua imediat următoare, Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița a făcut primele verificări în teren, așa cum sansanews.ro a relatat aici. Din păcate, măsurile au întârziat să apară pentru că, potrivit aceluiași localnic, excavările au continuat astfel că au continuat și sesizările, inclusiv la numărul unic de urgență 112.
Sub avalanșa sesizărilor susținute și de filmări, ieri, o echipă mixtă formată din reprezentanții a trei instituții, singura care a lipsit fiind Garda de Mediu, a verificat reclamațiile primite .
Practic, verificările ar trebui să lămurească dacă pe malul pârâului Câlnău se fac excavări ilegale și dacă în gropile formate se depozitează gunoi menajer amestecat cu pământ galben.
Ajunse la fața locului, echipele de control au făcut sondări în urma cărora s-ar fi descoperit, la circa un metru adâncime, gunoi menajer, potrivit imaginilor de mai jos filmate în locul în care a fost făcută săpătura.
Totuși, specialiștii aflați pe teren nu au putut da nicio explicație cu privire la ceea ce au găsit spunând că declarațiile oficiale sunt oferite de reprezentanții biroului de presă din cadrul fiecărei instituții, în parte. Prin urmare, singurele explicații au venit de la purtătorii de cuvânt ai Administrației Bazinală de Apă Buzău-Ialomița și Inspectoratului Județean de Poliție. În ambele situații, informațiile primite au fost minime. Practic fiecare purtător de cuvânt a confirmat că instituția a fost sesizată și că a trimis echipe de control în teren. Cu alte cuvinte, deocamdată nu se știe dacă în zonă este sau nu vorba despre o activitate ilegală și, implicit, nici mai mult dacă acolo este vorba despre o poluare.
Primarul din Poșta Câlnău: ”Este total eronat ce se reclamă”
Există totuși punctul de vedere al primarului comunei Poșta Câlnău, Sorin Munteanu, care contactat de sansanews.ro, a negat faptul că ar fi vorba despre excavări ilegale. Alesul local a arătat că, de fapt, acolo se salubrizează zona pentru că gunoiul care se vede în imagini a fost adus în ultimii 30-40 de ani de localnicii din toată comuna, fiind un loc ferit de ochii lumii.
Rămâne de văzut care este situația reală însă pentru a afla răspunsul trebuie ca instituțiile stalului să-și facă treabă și să comunice concluziile controlului.
După controlul în teren, IPJ a deschid dosar penal
Firma care a făcut aceste lucrări de excavație pe malul pârâului Câlnău este înregistrată pe raza comunei Mărăcineni. Potrivit Ministerului Finanțelor, societatea a fost înființată în 2004, cu sediul în Mărăcineni pe E 85 și are drept acționari doi soți. Anul trecut a avut un profit de aproape un milion de lei.
Firma respectivă figurează cu un număr de 21 de angajați și are ca principalul obiect de activitate comerțul cu amănuntul, în special vânzare de produse alimentare , băuturi și tutun. Ceea ce verifică, în acest moment, echipele de control este dacă firma respectivă avea o licență pentru exploatare agregate minerale care să-i permită excavarea în perimetrul de la Poșta Câlnău.
Dacă se va dovedi că o astfel de licență nu există, situația atrage mari semne de întrebare și cu privire la modul în care Primăria Posta Câlnău a încredințat lucrare de igienizare unei firme care nu era autorizată cu acest obiect de activitate.
După controlul de joi, Inspectoratul Județean de Poliție Buzău a deschis un dosar penal pentru îngropare de deșeuri menajere.
”În data de 13 septembrie a.c., polițiștii buzoieni au fost sesizați cu privire la faptul că în localitatea Poșta Câlnău ar fi efectuate excavări ilegale. Din cercetările efectuate de către polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice alături de reprezentanții instituțiilor competente s-a stabilit faptul că în zona menționată de apelant ar fi deșeuri îngropate.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de îngroparea deșeurilor conform OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor și executarea de activități miniere fără permis sau licență conform Legii minelor nr. 85/2003, iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale care se impun”, informează IPJ Buzău.
Adaugă comentarii