Actualitate SPORT

Mondialele de rachetomodelism au luat startul. Elita lumii se întrece pe câmpul de la Spătaru

Sâmbătă a luat startul, la Buzău, Campionatul Mondial de Rachetomodelism care aduce în competiție echipe din 16 țări, inclusiv România. Cei peste 300 de concurenți se vor întrece până pe 8 octombrie în competiția care va stabili o nouă ierarhie mondială. Ei vor reprezenta Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Italia, Bulgaria, Lituania, Letonia, Olanda, Polonia, Ucraina, Slovacia, Serbia, Spania, Belarus, Uzbekistan și România.

Festivitatea de deschidere a campionatului a avut loc sâmbătă, în prezența organizatorilor. Pe scenă, în calitate de invitat special, s-a aflat și astronautul Dumitru Prunariu. În deschiderea festivității a fost arborat drapelul Federației Aeronautice Internaționale, pe acordurile imnului acesteia, urmat de imnul de stat, oferit de fanfara Garnizoanei Militare Buzău. Cele 16 delegații au asistat la moment, fiecare din dreptul cortului propriu, decizia de a sta la distanță fiind luată pentru evitarea aglomerației și, implicit, a riscului raspândirii noului coronavirus.

Momentele spectaculaose din deschiderea Campionatului au fost oferite de militarii de la Baza Aeriană Boboc. Mai întâi, asistența s-a bucurat de un salt al parașutiștilor de la Școala pentru Forțele Aeriene, după care a urmat un survol cu aparatele din dotarea școlii: elicopterele IAR316-B, aeronavele IAK-52 și IAR99 Standard.

sursa: Facebook/Baza Aeriană Boboc

”Sunteți oameni de mare curaj pentru că, în această perioadă tristă pentru omenire, încercați să aveți o viață normală!” le-a transmis primarul Constantin Toma participanților. ”Acest campionat Mondial este o mare mândrie pentru noi!”

Cosmonautul român general locotenent în rezervă Dumitru Prunariu le-a vorbit celor prezenți despre tradiția românească în realizarea de rachete:

”Acum 40 de ani m-am ridicat spre cosmos cu o rachetă reală. Am văzut în holul primăriei machetele care vor fi în concurs și am apreciat, în mod special, detaliul la care au fost construite. Ar putea, la scară mai mare, să trimită oameni la limita atmosferei. Sunt foarte bucuros că suntem moștenitorii unei tradiții vechi în domeniul rachetelor, pe teritoriul României…Vă promit că voi duce mai departe, inclusiv pe plan internațional, informațiile despre această manifestare deosebită!”

În deschiderea Campionatelor Mondiale de Rachetomodelism a fost prezentat și trofeul pus la bătaie de organizatori și cu care va pleca de la Buzău cea mai bună echipă din competiție. Trofeul este un bust al lui Hermann Oberth, savantul care a trăit la Sibiu, considerat unul dintre părinții științei rachetelor.

Campionatul Mondial de Rachetomodelism este organizat de Primăria Municipiului Buzău în parteneriat cu Federația Română de Rachetomodelism. Municipalitatea a alocat evenimentului un buget de 680 000 lei.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian