După un an greu, cu bugete reduse și cheltuieli mari, vistieriile primăriilor din județul Buzău se umplu pe final de 2021. Orașele și comunele din Buzău primesc diverse sume de bani la sfârșit de an. Pentru a doua oară în ultima lună, Guvernul a alocat în ședința de vineri noi fonduri pentru zeci de localități din județ. În total, pentru județul Buzău a fost repartizată suma de 35,6 milioane de lei.
La o săptămână după ce a primit 5 milioane de lei pentru subvenția la căldură, municipiul Buzău beneficiază de o nouă sumă de 5 milioane lei. De data aceasta, banii vor fi folosiți, în cea mai mare parte, pentru acoperirea subvenției la Trans Bus.
La rândul său, Consiliul Județean Buzău beneficiază de 4 milioane lei.
O sumă importantă revine și municipiului Râmnicu Sărat-2,8 milioane lei. Orașele Nehoiu, Pogoanele și Pătârlagele primesc câte 1 mil. lei, la fel și comuna Glodeanu Siliștea. Celelalte comune din județ au alocări de 250 000 lei sau 300 000 lei.
Sursa Ministerul Dezvoltării
“Fondurile au fost alocate la solicitarea Consiliilor Județene și a autorităților locale, prin Instituția Prefectului din fiecare județ, pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare ale autorităților administrației publice locale, cheltuieli care trebuie efectuate până la sfârșitul anului 2021. Totodată, autoritățile publice locale au cerut fondurile pentru finalizarea investițiilor publice finanțate de stat sau din fonduri UE”, anunță Ministerul Dezvoltării.
Pe lângă banii alocați de Guvern, localitățile buzoiene primesc bani și de la Consiliul Județean. În ultima ședință ordinară din acest an, aleșii județeni au repartizat suma de 1. 747. 000 lei localităților din județ. Sunt bani din fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean, sumă corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit încasat suplimentar în anul 2021. Cei mai mulți bani, 32 000 de lei, revin municipiului Râmnicu Sărat. Orașele Nehoiu, Pătârlagele și Pogoanele primesc câte 25 000 de lei iar fiecare comună câte 20 000 de lei.
Banii primiți acum sunt ca o gură de oxigen pentru localitățile din județul Buzău. Cheltuielile sunt mari, problemele apar la tot pasul iar vistieriile aproape goale.

“În data de 16 decembrie am primit o adresă de la CJ în care ne informau că ni s-a alocat suma de 20.000 de lei. Este suma din impozitul de venit, cei 6% care se dau în mod regulat de la Consiliul Județean. Nu este o sumă mare, dar este o sumă de care avem nevoie de aer. La Lopătari avem nevoie tot timpul de finanțare, mai ales că avem destul de multe situații de urgență. Este o sumă care, cel mai probabil, va intra fie în reparații curente pe care noi le avem de făcut regulat, fie ca investiție în infrastructura IT din jurul primăriei. Avem nevoie de conectivitate la bibliotecă pentru că avem niște planuri pe anul viitor cu biblioteca și avem nevoie de conectivitate acolo. La colecția muzeală Ținutul Buzăului pe care-l avem lângă primărie, inclusiv la căminul cultural. Cel mai mult suferim la investițiile mari, este nevoie la Lopătari de un pod pe râul Slănic. Aici suferim cel mai mult, aici ne trebuie o sursă de finanțare solidă pentru a construi un pod, pentru că nu avem nici o șansă din bugetul local. Suntem regulat de revărsările râului Slănic și regulat trebuie să băgăm bani în restabilirea accesului auto către 3 sate”, spune primarul din Lopătari, Claudiu Constantin.
Adaugă comentarii