Probleme și tensiuni în creștere în rândul angajaților Direcției de Asistență Socială a Municipiului Buzău. După protestul spontan de luni dimineață, declanșat de angajații Căminului pentru bătrâni Alexandru Marghiloman și cei de la Centrul de zi și de noapte, salariații se declară gata să declanșeze conflictul de muncă și chiar să intre în grevă generală. Problemele reclamate de ei sunt confirmate, în parte, și de inspectorii de muncă, cei care au făcut verificări la DAS și au aplicat inclusiv sancțiuni, respectiv avertismente.
Angajații celor două centre din municipiul Buzău, aflate în administrarea DAS Buzău, se plâng de o serie de probleme, cum ar fi neplata orelor suplimentare, volumul foarte mare de muncă pe fondul deficitului de personal, ceea ce, spun ei, ar fi dus la suprasolicitarea angajaților și îmbolnăvirea multora dintre ei.
„Pentru zilele de sărbători legale și alte zile în care în conformitate cu legea nu se lucrează, acești oameni nu au fost plătiți încă din 2017, de când au fost preluați de Direcția de Asistență Socială. Sunt angajați care au de recuperat peste 700 de ore, chiar și 1000 de ore. Problema e că atunci când ai atât de multe ore de recuperat, să zicem sunt trei angajați pe o tură iar unuia i-ai dat liber, automat toate sarcinile de serviciu rămân pe umerii celor doi rămași la muncă. Asta înseamnă că celoralți 2 le îngreunezi activitatea și din acest din acest motiv în cadrul centrului a apărut și un număr mare de îmbolnăviri. Medicul de Medicină a muncii spune că în nouă luni s-au înregistrat 1105 cazuri de îmbolnăviri pentru cei 103 angajați, adică în 12 luni ar fi cam 14 zile de concediu medical pe an de angajat. S-au îmbolnăvit și pentru că nu se respectă procentul de 80% personal de îngrijire, așa cum ar trebui să fie într-un astfel de centru de îngrijire bătrâni, sau cum e centrul de primiri urgențe pentru oamenii defavorizați, ceea ce duce la epuizarea personalului. Există ture de zi sau de noapte când nu există asistentul acolo, asta înseamnă că fișa postului aferentă infirmierelor este supraîncărcată cu sarcini, să acorzi și să dai medicația unui pacient cu boli cronice nenumărate sau cu afecțiuni psihice sau cu TBC sau cine știe ce boli, pentru o infirmieră nu este deloc în regulă”, a declarat, la Focus Tv, Grațiela Constantin, liderul SANITAS Buzău.
Iată, mai jos, lista neregulilor descoperite la DAS Buzău de către Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Directorul Direcției de Asistență Socială, Gabriela Antonescu, confirmă problemele legate de orele suplimentare efectuate de salariați și spune că deja se lucrează la remedierea deficiențelor constatate de ITM, termenul final pentru rezolvarea fiecărei cerințe fiind 31 mai.
“Avem niște măsuri stabilite la care lucrăm în prezent, dar dânsele nu au mai avut răbdare deși prin șefii de centre le-am transmis acest proces verbal de control, avem termen până la 31 mai pentru remediere. La acest moment, câteva infirmiere sunt în concediu de boală și în concediu pentru creșterea copilului, parte din ele vor reveni în activitate la împlinirea celor 2 ani ai copiilor. Noi le-am spus că lucrăm la măsurile lăsate de Inspectoratul Teritorial de Muncă, calculăm niște sporuri, calculăm niște ore lucrate în perioade festive și timp suplimentar, am discutat cu dânsele, au avut perioade în care și-au recuperate orele, s-au acumulat altele din diferite motive fie că personalul s-a îmbolnăvit, fie pentru că este insuficient.”
Angajații centrelor din subordinea DAS Buzău nu sunt însă dispuși să mai aștepte și anunță noi pași pentru a urgenta rezolvarea cerințelor lor.
“Deja am întocmit o adresă către Prefectura Buzău, avem de gând să convocăm Comisia de dialog social unde vor fi chemați șefii diverselor instituții din județ, începând de la ITM, DSP, iar mâine (marți, 16 aprilie) ne vom strădui să întocmim o adresă prin care să declanșăm conflictul de muncă, ce ne va da posibilitatea în primă instantă să fie mediat de reprezentanții ITM și după aceea, dacă nu ajungem la nicio înțelegere, să mergem mai departe cu grevă de avertisment, grevă cu încetarea activității. Cu siguranță vom ajunge și în instanță pentru că există grave probleme de interpretare a legii”, a ad[ugat Grațiela Constantin, liderul SANITAS Buzău.
Abuz in serviciu. Demisia conducerii!
Sa verifice organele abilitate cum se dau ajutoare sociale si cine sunt acele persoane ca jumatate sunt rude si neamuri ale unor persoane angajate la DAS iar noi trebuie sa ne cerem drepturile salariale in instanta. Halal institutie publica.