Actualitate

MUNICIPIUL BUZĂU ȘI-A DUBLAT NUMĂRUL ȘOMERILOR! Județul, campion național la șomaj. Care sunt cauzele

Creșteri îngrijorătoare pe piața forței de muncă din Buzău. La început de an, județul înregistrează cea mai mare rată a șomajului din țară, fiind totodată pe locul doi la capitolul șomeri neindemnizați. Cifre îngrijorătoare sunt înregistrate și la nivelul municipiului Buzău unde numărul șomerilor s-a dublat în ultimul an, fiind cea mai mare creștere înregistrată în mediul urban. Trendul s-ar putea menține și în perioada următoare dat fiind faptul că sunt așteptate și alte disponibilizări la mai multe societăți care își desfășoară activitatea în municipiul Buzău.

7.84%, cea mai mare rată din țară

La final de an 2020, Buzăul a înregistrat cel mai ridicat nivel al ratei șomajului din țară. Cu un procent de 7.84 la sută, Buzăul s-a poziționat după județe considerate cu un nivel scăzut de trai, precum Vaslui.  În total, la nivelul județului sunt circa 13.500 de șomeri.

”În 2020, pe tot parcursul anului, 3.354 de persoane au intrat în șomaj indemnizat. Este vorba despre angajații care au rămas fără locuri de muncă și care au intrat într-o formă de plată. Pe de altă parte, avem 11.527 de șomeri neindemnizați, cifră care ne duce pe acest nefericit de loc doi pe țară al șomerilor neindemnizați. Aproximativ 67% dintre șomerii neindemnizați sunt persoane care nu știu să scrie sau să citească. Media de vârstă a acestui grup țintă este de 35-38 de ani, ceea ce ar trebui să dea gândit școlii românești pentru că din nefericire, în mediul rural, lipsa de știință de carte își face simțită prezența. Pe de altă parte, 8.000 de persoane și-au găsit un loc de muncă în 2020”, a spus la Focus News, Ionel Tociu.

În ceea ce privește zonele cu cel mai mare număr de șomeri, cifrele arată că primele trei comune din topul localităților din mediul rural sunt Viperești cu 371 de persoane fără un loc de muncă, Calvini cu 362 de persoane și Mihăilești cu 314 șomeri.

”Dacă am început anul 2020 cu o rată a șomajului de 6,58 %, vreau să spun că această cifră s-a menținut până în luna octombrie inclusiv. Lunile noiembrie și decembrie ne-au adus un număr mare de persoane în evidență. Sunt persoane plecate în străinătate și care, spre finalul anului, au revenit în țară și a trebuit să le luăm în evidență” a explicat Ionel Tociu creșterea mare a șomerilor neindemnizați din aceste localități.

Număr dublu de șomeri în municipiul Buzău

O creștere spectaculoasă a fost înregistrată și în municipiul Buzău. Astfel, dacă la finele lunii ianuarie 2020, municipiul număra puțin peste 500 de șomeri, astăzi numărul lor este dublu. Tociu spune că în 2020 pandemia și-a făcut prezența și au avut loc concedieri în unele societăți, în timp ce trei mari firme au concediat colectiv sute de angajați. De altfel, municipiul Buzău înregistrează cea mai mare creștere a numărului de șomeri din toate orașele din județ.

”Tot în decembrie, trei societăți au concediat colectiv. Vorbim de fabrici de reciclare care au trimis în șomaj circa 150 de persoane. De asemenea, tot luna trecută s-a finalizat concedierea colectivă de la Ductil Steel, aproximativ 450 de persoane. Acest fenomen ne-a împins de la o rată de 6,58 la 7,84%. Vor fi disponibilizări și în perioada următoare, însă nu vorbim de un număr mare de angajați. Este vorba despre doi-trei-cinci salariați, în general din filialele bancare”, a mai spus Tociu.

O altă problemă scoasă în evidență, încă o dată, de directorul Tociu este lipsa acută a forței de muncă calificată, criză care va persista și în 2021.  

Etichete

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Va dati cu stangul in dreptul,zilele trecute in capul lui gica de la imobiliare ,in Buzau se vindeau ca painea calda apartamente de 140000 de euroi si asta pentru ca duduia zona industriala in capatana lui gicu aflata in ceata vreunui apartament de la etajul 20.ce stiri sunt astea,ce informatii si pentru cine,pentru aburitii de la crasma satului.