Actualitate

NATO știe! Zona din Buzău care e vulnerabilă și strategică din punct de vedere militar, în același timp

Geografia ne poate fi, deopotrivă, aliat și dușman. E un paradox, dar exact aceasta este situația în zona de sud-est a țării, unde există un perimetru, nu foarte extins, dar care cuprinde părți din județele Buzău, Vrancea, Galați și Brăila, cunoscut în lumea strategilor militari sub numele de Poarta Focșanilor.

Un exercițiu militar desfășurat în 2019 a demonstrat că zona respectivă (VEZI HARTA DE MAI JOS) e un punct vulnerabil al țării noastre, pe unde putem fi atacați din est, în cazul unui conflict militar. În același timp însă poate fi un aliat de nădejde, prin geografia locului.

NATO ia în serios această vulnerabilitate, motiv pentru care un amplu exercițiu ce se desfășoară în această perioadă are în prim-plan tocmai modul de intervenție în cazul unui atac armat ce vine prin Poarta Focșanilor.

Peste 1000 de militari americani și din peste 20 de țări aliate iau parte în această perioadă la unul din cele mai ample exerciții NATO. Sunt antrenamente derulate simultan în patru țări, respectiv Polonia, Germania, Turcia și România, unde trupele NATO  își antrenează capacitatea de răspuns în cazul unui atac asupra țării noastre sau oricărui alt stat membru NATO.

Unul dintre scenariile exercițiului „Dynamic Front” vizează mobilizarea NATO pentru apărarea Porții Focșanilor. Aceasta se întinde pe circa 85 de km est – vest și 60 de km nord-sud, pe teritoriul județelor Vrancea, Galați, Buzău și Brăila. Relieful dificil, obstacolele puse de Dunăre și de munți pot pune piedici eventualilor atacatori. Tot Dunărea le poate însă oferi cale liberă atacatorilor către Capitală. Tocmai de aceea, forțele NATO se antrenează, fiind nevoie de un răspuns prompt.

Generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa, spune că viteza de reacție a NATO este cea mai importantă când vine vorba de răspunsul la un atac.

”Este important pentru că trebuie să le dovedim rușilor că ne putem mișca la fel sau chiar mai repede decât ei. E vorba de descurajarea lor. Dacă ei cred că pot ajunge la coridorul Suwalki sau la porțile Focșaniului înaintea forțelor NATO, atunci crește riscul că vor încerca să facă ceva. Deci e vorba de viteză care e absolut necesară pentru a preveni un conflict”, a declarat generalul american, citat de Știrile Pro TV.

Nu este primul exercițiu ce include în scenariu Poarta Focșanilor.  În 2019, o simulare de război a arătat că Armata României ar fi învinsă într-o singură zi în urma unei invazii rusești. La acel moment, concluzia a fost că țara noastră trebuie să folosească elicoptere de atac, apărare antiaeriană și drone pentru supraveghere și recunoaștere, dar și că intervenția NATO e mai mult decât necesară. Același exercițiu a arătat însă că scenariul unui atac prin Poarta Focșanilor este prea puțin plauzibil, tocmai din cauza reliefului complicat din această zonă.

Exercițiul NATO care se desfășoară în această perioadă se va încheia pe 26 septembrie.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian