Echinocțiul de toamnă 2023, când Soarele se va afla pe Ecuatorul ceresc, are loc pe data de 23 septembrie, la ora 09:50.
Evenimentul marchează începutul toamnei astronomice, când noaptea este egală cu ziua, în orice loc de pe Pământ. Începând cu acest moment, ziua se va micșora în emisfera nordică, iar noaptea va crește, urmând ca durata de întuneric să ajungă la maximum la solstițiul de iarnă. Totodată, în acest interval se va trece ora de iarnă. Echinocțiul de toamnă are loc pe 23 septembrie, la ora 09:50 (ora României) şi reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc.
Când are loc echinocțiul de toamnă ziua este egală cu noaptea, în sensul că orele de lumină sunt tot atâtea câte cele de întuneric, în orice loc de pe Pământ. Ulterior, ziua (perioada de timp iluminată de Soare într-un ciclu de 24 de ore) devine tot mai mică, iar noaptea tot mai mare, până la solstiţiul de iarnă, din 22 decembrie 2023, când va fi cea mai lungă noapte din an.
Calendarul popular păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie).
La 8 septembrie, sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică) marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei. Vremea se răceşte, începe migraţia păsărilor, iar o vorbă populară spune că acum se schimbă pălăria cu căciula.
Adaugă comentarii