Actualitate

Negocieri pe rupte. Cum s-ar putea împărţi cele mai importante funcţii la Buzău

Negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR se prelungesc, fapt care amplifică, în teritoriu, emoţiile celor a căror carieră depinde de arhitectura politică a momentului. La Buzău, toţi ochii sunt aţintiţi asupra şefiei Casei Albe, funcţie de care depinde toată structura de funcţii şi posturile bugetare care se vor împărţi în baza viitorului algoritm, dar şi al negocierilor. Mai precis, viitoarea formă a algoritmului de la Buzău va fi făcută după ce se va stabili cine va fi prefect. La orele redactării acestui material era în desfășurare o întâlnire la vârf între fruntaşi de la PSD şi PNL, în timpul căreia se așteaptă să se pice de acord asupra sus numitului algoritm.

PNL, partid care încearcă să-şi maximizeze şansele de a avea funcţii importante în teritoriu, a stabilit o ultimă variantă de lucru cu care a intrat la negocierile de miercuri seară cu social-democraţii.

Potrivit presei centrale, care citează surse de la vârful PNL, liberalii au convenit la şedinţa Biroului Politic Naţional să solicite 17 poziţii de prefecţi şi cer ca în judeţele în care un partid ocupă preşedinţia Consiliului Judeţean să deţină şi funcţia de prefect.

De asemenea, peneliştii mai vor ca filialele din ţară care au dat un ministru în actualul Guvern Ciucă, în cazul Buzăului, de exemplu – care-l are ca ministru al Culturii pe senatorul Lucian Romaşcanu, cel ce este şi preşedintele organizaţiei judeţene Buzău a PSD, să aibă ca prefect pe cineva din celălalt partid. Adică aici, conform ultimelor decizii, PNL ar trebui să -l păstreze pe actualul prefect, liberalul Daniel Ţiclea.

Numai că această variantă, iată, nu se potriveşte cu cerinţa potrivit căreia cine are Consiliul Judeţean să aibă şi şeful Prefecturii în judeţ, caz în care Casa Albă ar reveni pesediştilor. PSD, însă, merge la negocieri cu ceea ce a susţinut încă de acum două săptămâni, anume că partidul care are preşedinţia C.J. să cedeze şefia Prefecturii partenerului de coaliţie.

Soluţie care l-ar fixa pe Ţiclea la vârful Instituţiei Prefectului Buzău, pentru că PSD are prin Emanoil Neagu postul de preşedinte al Consiliului Judeţean.

Toată lumea-l vrea pe Ţiclea

De altfel, conform surselor noastre din ambele partide, varianta Ţiclea rămâne în orice distribuţie agreată atât de PNL, cât şi de PSD. Spunem acestea pentru că Daniel Ţiclea este bine văzut de liderii PSD care sunt dispuşi, potrivit aceloraşi surse, să cedeze în orice situaţie funcţia de prefect la schimb cu şefia unor deconcentrate la care ţine foarte mult să facă schimbarea şi să pună o garnitură pesedistă la conducere. Adică, la acea deconcentrată, de exemplu, să aibă o funcţie de şef, una de adjunct, iar PNL să ocupe o a doua funcţie secundă de conducere.

Pe aceeaşi linie de gândire, liderii liberali au mers la ultimele negocieri cu propunerea ca formaţiunea care deţine funcţia de prefect într-un judeţ să cedeze funcţia de secretar general al Prefecturii, iar în situaţiile în care există doi subprefecţi, aşa cum e şi la Buzău, unul să fie liberal iar celălalt pesedist.

Holban, cu demisia în buzunar

Dincolo de toate acestea mai este de precizat că s-ar putea discuta atât pentru funcţiile de secretar de stat, cât şi pentru unele deconcentrate unde posturile de conducere nu sunt ocupate prin concurs. În acest context mai trebuie spus că pesedişii vor cere 4 funcţii de secretar de stat în baza ponderii electorale de la ultimele alegeri parlamentare, deziderat pe care se pare că-l vor atinge, mai ales că şeful PSD Marcel Ciolacu este buzoian, fapt care n-are cum să nu conteze în economia negocierilor de la Bucureşti. Rămâne, aşadar, de văzut cum vor evolua lucrurile, însă pe final mai este de remarcat faptul că aşa cum ne-au transmis surse de presă bine plasate din Casa Albă, subprefectul Viorel Holban şi-a scris, deja, demisia, dar nu e foarte limpede dacă a şi depus-o unde trebuie. Demisie pe care şi-a mai anunţat-o acum câteva săptămâni dar pe care a anulat-o, la cererea expresă a actualului prefect.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian