O solicitare făcută de Focus TV, adresată Direcției de Sănătate Publică Buzău, a scos la iveală o situație incredibilă: în spitalele din județ sunt o serie de nereguli (asta nu ar fi, de fapt, o noutate!), s-au aplicat amenzi usturătoare, dar nu putem afla concret ce unități au fost sancționate și mai ales pentru ce nereguli. Asta pentru că DSP invocă un Ordin de Ministru, potrivit căruia informațiile sunt…confidențiale.
Totul a început cu o adresă înaintată de reporterii Focus TV către DSP Buzău, prin care au fost solicitate informații privind controalele și sancțiunile aplicate unităților sanitare cu paturi din județ. Răspunsul a fost sec:
”Vă comunicăm că la nivelul judeţului nostru sunt catagrafiate 9 spitale, din care 5 publice și 4 private. Toate unitățile au fost controlate în cursul anului 2023 și s-au constatat următoarele neconformități: Nerespectarea prevederilor pct. 1.6 din Anexa nr. 2 la Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1101/2016 privind transmiterea săptămânală în fiecare zi le marţi la DSP Buzău a Registrului electronic de monitorizare a infecţiilor asociate asistenţei medicale, neefectuarea monitorizării eficienței procedurilor de curăţenie și dezinfecție, conform prevederilor art. 4 din Anexa nr 2 la Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1761/2021 nerespectarea ritmicităţii operațiunilor de dezinsecţie și deratizare, nerespectarea în permanenţă procedurilor de curăţenie și dezinfecţie stabilite, nerespectarea prevederilor legislatiei în vigoare privind testarea microbiologică a lenjeriei finite, in vederea evaluării calităţii servicilor de spălătorie, în cadrul autocontrolului. Pentru neconformitățile constatate au fost stabilite măsuri cu termene de remediere si au fost aplicate 27 sancţiuni, din care 15 avertismente și 12 amenzi, în cuantum de 17000 lei, astfel 5 avertismente și 3 amenzi contravenţionale, in cuantum de 4000 lei la spitalele private și 10 avertismente si 9 amenzi în cuantum de 13000 lei la cele publice”.
A urmat o nouă solicitare, în care redacția Focus TV a cerut informații concrete, de genul ”spitalul X a fost amendat pentru…”. S-a dovedit însă că pacienții, aparținătorii și, în general, opinia publică nu au dreptul să știe ce nu funcționează cum ar trebui în spitalele în care ajung de nevoie.
”În conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Sănătății nr. 824/2006 inspectorii sanitari au ca atribuție păstrarea confidenţialității datelor pe care unitățile inspectate le pun la dispoziţie, motiv pentru care nu pot fi prezentate public constatările și măsurile pe fiecare unitate sanitară cu paturi”, spune DSP Buzău.
Curios e că în alte județe sunt făcute publice informații de genul celor solicitate DSP Buzău, chiar dacă se presupune că Ordinul de Ministru invocat trebuie să se aplice peste tot la fel. Cel mai recent caz care a ajuns în atenția opiniei publice a avut în prim-plan Spitalul Județean Piatra Neamț, în cazul căruia nu s-a făcut rabat de la transmiterea de informații…confidențiale.
Al doilea răspuns formulat de DSP reia, practic, primul răspuns, cu două adnotări: cea referitoare la confidențialitate și cea de mai jos:
”Precizăm că neconformitatea referitoare la Nerespectarea prevederilor pct. 1.6 din Anexa nr. 2 la Ordinul Ministerului Sănătăți nr. 1101/2016 privind transmiterea săptămânală, în fiecare zi de marţi la DSP Buzău a Registrului electronic de monitorizare a infecţilor asociate asistenţei medicale nu se referă la neraportarea infecțiilor asociate asistenţei medicale, obligaţie care a fost îndeplinită de toate unităţile sanitare cu paturi, atât publice cât și private, la momentul când acestea au fost înregistrate”.
Concluziile le trage fiecare…
Toate sunt o apa si un pamant,sa le nominalizeze pe cele conforme daca exista,dar toate sunt jegoase si fara personal calificat in toate specializarile medicale.
Corb la corb nu-si scoate ochii ! Heroii !
LaDsp Buzau, compartimentul de Inspecție Sanitara care face astfel de controale în spitale nu mai are personal calificat ( cu pregătire medicala) .Cereți la DSP schema de personal de la acest compartiment și o sa vedeți ca nu are decât o inginera chimista, o subinginera metalurgie, un inginer venit de pe Direcția apelor etc.Acestia nici nu au voie și nici pregătirea sa facă controale în spitale.Angajarea s-a făcut numai politic și au distrus sistemul care trebuia sa funcționeze cu un personal calificat
Câte nereguli sint in spitalele din Buzau acum le ati dat in vileag? La urgente intai iti face actele si apoi iti da primul ajutor!!! Medicii racoleaza pacienții din spitale și i cheamă la cabinetele particulare! Esti asigurat si tot plătești!!! E un sistem bolnav ca si statul care ne conduce!!! Numai cu biciul trebuie sa stai pe oameni in Romania pentru a putea sa faci ceva in regula altfel … fara șpagă nu te baga nimeni in seamă!!!