Actualitate

Nici în Las Fierbinți nu vezi așa ceva! Între Poliție și Primărie a răsărit o ….stână (foto&video)

La doi pași de stațiunea Sărata Monteoru, un obiectiv din ce în ce mai promițător din punct de vedere turistic, la paisprezece kilometri de orașul Buzău, situația este demnă de un celebru serial aflat în difuzare, în România. Nici măcar scenariștii producției Las Fierbinți n-au putut imagina o situație care, la Merei, a devenit sursă de conflict și trai inconfortabil, complet necivilizat. La câteva sute de metri de postul de poliție, la câțiva pași de Primărie, a răsărit o …stână. Terenul ocupat e proprietate privată, iar, în vecinătate, traiul a devenit imposibil. Mizeria, mirosurile, chiar și imaginea unei stâne în centrul comunei, total inadecvate, au devenit o sursă majoră de disconfort pentru vecini. Cât despre turiștii care ajung în zonă, aceștia sigur pleacă cu o amintire de neuitat de la Merei.

Funcționarea unei stâne într-o gospodărie este ceva ce nu mai depășește imaginația. În plin centrul comunei Merei, imaginea e dezolantă. Mirosul este insuportabil la sute de metri distanță. Asta pentru că dejecțiile animale sunt depozitate pe același teren unde se află și stâna. De altfel, ca să preîntâmpine astfel de situații, legiuitorul a prevăzut o distanță minimă de 50 de metri între amplasamentul unei stâne și cea mai apropiată locuință. Doar că realitatea e mai tare decât legea, în cazul de la Merei, iar ferma improvizată funcționează fără probleme. Culmea e că produsele obținute în fermă, respectiv lapte și brânză, ajung să fie comercializate, în ciuda condițiilor insalubre în care sunt crescute animalele.

Zilele acestea, la Monteoru stă să înceapă Campionatul Național de Offroad al României,sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv și a Ministerului Tineretului și Sportului. Peste două zile, în stațiune vor ajunge pasionați ai automobilismului din toată țara. Organizatorii nu au în vedere să-i organizeze curse aeriene, așa că, vrei-nu vrei, participanții și spectatorii vor da ochii și cu realitățile care dau o notă proastă la capitolul civilizație.

O echipă a postului Focus TV a mers marți la fața locului. Primul popas, la Primărie unde, primii doi oameni ai administrației fiind foarte ocupați, comunicarea a fost lăsată în seama administratorului public Ion Marian Bob. Oficialul Primăriei Merei a recunoscut că situația nu este ușor de gestionat. Proprietarul a primit numeroase ultimatumuri să își mute stâna, dar își vede nestingherit de ocupație. Cum nestingherit a intrat și în cadrul camerei în timp ce reprezentantul Primăriei încerca să explice situația. De altfel, autoritățile locale știu că au de-a face cu o persoană recalcitrantă și au în vizor și acest comportament.

În ultima vreme, cazul stânei din centrul comunei Merei a intrat, pe rând, în atenția mai multor instituții. Inspectoratul Județean de Poliție, Direcția de Sănătate Publică și cea Sanitar-Veterinară, dar și Garda de Mediu și-au trimis echipe la fața locului. Prin raportul de control au fost constatate neregulile și s-au dispus măsuri. Cu termen de rezolvare…60 de zile.


„Din punct de vedere sanitar-veterinar, neconformitatea constatată în urma controlului a fost că proprietarul nu avea o platformă betonată pentru depozitarea gunoiului, rezultat în urma exploatării animalelor. Fapt pentru care a fost acordat un termen de 60 de zile în vederea remedierii acestei neconformități. De asemenea, a fost impusă măsură limitării numărului de animale, dar asta neținând de DSVSA, fiind prevăzut un număr maxim de animale care poate fi crescut la nivelul unei exploatații non-profesionale aflată în  interiorul localității sau relocarea animalelor, adică să găsească un teren extravilan la 50 de metri de ultima casă din comună,  și să crească animalele acolo fără a mai polua mediul înconjurător în interiorul satului unde locuiesc și alții. După 60 de zile, facem din nou control, dar din punctul nostru din vedere, lipsa platformei este problema. Animalele în schimb erau vaccinate, identificate, avea și tineret ovin și caprin, care se afla în termenul impus de legislația sanitar-veterinară, respectiv 6 luni. Mă repet, singura noastră neconformitate era platforma”, Iulian Moca, purtător de cuvânt DSVSA.

Garda de Mediu nu este de aceeași părere și a dispus ca, periodic, proprietarul fermei să care gunoiul, pe terenuri agricole, pentru fertilizare. Între timp, pe la ferma din centrul comunei au trecut și inspectorii sanitari care au fost cei mai tranșanți. Conform raportului acestora, stâna trebuie mutată în afara localității, iar termenul de conformare este de două luni. Toate aceste instituții urmează să revină la Merei după expirarea termenelor de conformare pentru a vedea dacă situația intră în legalitate. Suntem însă la o lună și jumătate de momentul primelor verificări și nimic nu pare să schimbe situația. Asta spre disperarea vecinilor care iau în calcul chiar vânzarea proprietăților dacă cu instituțiile statului nu vor avea sorți de izbândă în meciul cu deținătorul stânei.