Actualitate

NOUA TULPINĂ BRITANICĂ, IDENTIFICATĂ LA PACIENȚII COVID DIN BUZĂU! Ce spun medicii care tratează bolnavii

Situație dramatică și la Spitalul din Râmnicu Sărat. În doar câteva zile, toate paturile din unitatea suport COVID au fost ocupate, iar bolnavii internați sunt majoritatea în stare gravă. Medicii spun că valul trei al pandemiei este mult mai agresiv, iar acest lucru este și un efect al noii tulpini britanice de coronavirus, care a fost identificată și în cazul unor buzoieni.

140 de bolnavi sunt internați în unitatea suport COVID din Râmnicu Sărat, iar 15 dintre ei sunt în stare critică, la Anestezie și Terapie Intensivă.

Este un flux mai mare de internări, iar asta se întâmplă fie pentru că bolnavii stau acasă până în ultimul moment și vin la spital când abia mai pot respira, fie pentru că sunt infectați cu noua tulpină britanică despre care se știe că este mult mai contagioasă și boala are o evoluție imprevizibilă, astfel că starea pacientului se poate agrava de la o oră la alta.

”Spitalul suport Covid de la Rm. Sărat se confruntă cu o situaţie extrem de dificilă. Colegii competenţi, puţini la număr, în faţa bolnavilor de COVID 19 sunt practic la limita suportabilului. Sunt epuizaţi! La rândul lor, pacienţii care vin cu forme foarte grave, e vorba atât de prezenţa noii tulpini, atât de contagioase, respectiv tulpina britanică, cât şi despre faptul că se evită prezentarea la spital la primele semne de boală”, a spus dr. Paul Rânja, medic internist la Spitalul COVID.

În fața valului de bolnavi în stare gravă, colectivul de medici, și așa epuizat, luptă cu ce poate. Acum de exemplu lipsește unul dintre principalele antivirale din tratamentul infecției cu SARS-CoV-2.

”Vreau să spun că au fost perioade în care ne-a lipsit Remdesivirul. În acest moment, medicamentul nu îl avem la dispoziţie. Ne-a venit medicamentul Favipiravir într-o doză relativ suficientă, dat tot mai rămân bolnavi pe care trebuie să îi tratăm cu alte antivirale”, a explicat Paul Rânja.

Și colectivul de medici de la Râmnicu Sărat solicită transformarea unor noi spitale în unități suport COVID.

” Solicităm luarea de urgenţă a unor măsuri privind deschiderea unor spitale pentru bolnavii COVID, în afara spitalului nostru care este supraaglomerat”, a declarat medicul care de un an de zile tratatează pacienții COVID.