Actualitate Agricultura acum

O altfel de seră, inaugurată la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău

Un proiect inedit va fi inaugurat săptămâna viitoare la Stațiunea de Cercetare Legumicolă. Este vorba despre o seră verticală prin care cercetătorii buzoieni vor testa tehnologii noi de producerea răsadurilor, florilor și a legumelor cu talie mică. Potrivit proiectului, modelul experimental de seră este prevăzut cu 6 transportoare, având o amprentă la sol de 135 m² și suprafața cultivată de 504 m². Această seră verticală aduce o serie de avantaje atât pentru plante cât și pentru oamenii care muncesc în astfel de spații, respectiv:

  • – Reducerea tratamentelor chimice aplicate, condiţiile de mediu putând fi controlate în totalitate, spre deosebire de celelalte tipuri de spaţii protejate;
  • – Îmbunătățirea condiţiilor de muncă în seră, fără riscul unor îmbolnăviri profesionale.
  • – Eficienţă energetică superioară la producerea răsadurilor;
  • – Automatizarea completă a proceselor din interiorul serei;
  •  – Producerea de material biologic de calitate;

Proiectul are o valoare de un milion de lei și a fost realizat în cadrul Programului Sectorial ADER și va prezentat pe 20 iulie, cu ocazia Zilei Porților Deschise la SCDL Buzău.

Tot atunci vor fi prezentate și alte proiecte derulate de cercetătorii buzoieni dar și rezultatele uimitoare obținute în ultimii ani.

Participanții la eveniment vor putea vizita și expoziția cu soiuri și hibrizi de legume, creații ale unității de la Buzău.

Recent, cercetătorii buzoieni au anunțat că au câștigat cinci proiecte în valoare de 2,4 milioane de lei pe care le vor implementa în perioada 2023- 2026.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Felicitări❣️Uite așa își putea pune serele și Banca de Gene , nu lângă gard ca să nu ceară să tăiem copacii din Crâng că le pică peste ele. O idee de urmat ca să nu ne ceară cei din Crâng să mutăm și gardul că vor alte sere…și așa ușor ușor dispare Crângul.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian