Aprilie 2019. Momentul în care, cu bucurie și speranță, elevii și întregul colectiv al Colegiului Mihai Eminescu Buzău aflau că în unitatea de învățământ pe care au ales-o pentru cei patru ani de liceu vor începe lucrările de consolidare și modernizare. Urmau, după primele promisiuni, 20 de luni de așteptare, timp pe care aveau să-l petreacă într-o casă temporară, în clădirea de pe strada Transilvaniei. Și au acceptat cu gândul că cei aproape doi ani vor trece repede, iar bobocii generației vor putea absolvi ”acasă”. Din păcate, promisiunile au fost încălcate, iar termenul anunțat inițial a fost prelungit cu mai bine de un an de zile. Între timp, elevii care în 2019 erau în clasa a IX-a au terminat liceul, dar lucrările la Colegiul Mihai Eminescu tot nu s-au încheiat. Cu alte cuvinte, o generație sacrificată, o promisiune neonorată, și lucrări încă în desfășurare.
Pentru prima dată de la deschiderea șantierului, o echipă Focus Tv și sansanews.ro a intrat în casa eminescienilor și vă prezintă, în exclusivitate, imagini care arată stadiul lucrărilor, după trei ani de la demararea lor.
curtea interioară a Colegiului
Ghid pe parcursul vizitei ne-a fost Ionuț Apostu, viceprimarul municipiului Buzău, cel care a supravegheat proiectul. Prima oprire a fost chiar în curtea Colegiului Mihai Eminescu, unde ne-au atras atenția o macara imensă și câțiva muncitori.
”Se lucrează la acoperiș cât mai este vremea bună”, ne explică reprezentantul Primăriei Buzău.
Acoperișul a fost reabilitat în totalitate. Au fost făcute lucrări de consolidare și modernizare. A fost cea mai complexă componentă a proiectului și care încă le dă bătăi de cap meșterilor.
”Cel mai probabil după 1 ianuarie va fi finalizată și ultima bucată din acoperiș”, ne explică viceprimarul municipiului Buzău.
În spatele clădirii, în apropierea terenului de sport, vedem o construcție metalică nouă.
”Se lucrează la reabilitatea sălii de sport și aici vor fi vestiarele”, ne explică ghidul nostru care ne amintește că Primăria a mai făcut o promisiune. La întoarcerea în casă nouă, eminescienii vor beneficia de o sală de sport nouă, generoasă și la standarde moderne.
”Depunem proiectul noii săli de sport până la finalul anului”, revine cu promisiunea Ionuț Apostu, promisiune pe care de altfel a făcut-o în fața eminescienilor chiar la festivitatea de absolvire din 2021.
Curioși, pășim în incinta Colegiului. Este evident că s-a muncit. Pereții au fost refăcuți, iar instalația electrică și sanitară, reabilitată.
Dar mai sunt multe de făcut. Montarea corpurilor de iluminat, a caloriferelor și, la final, zugrăvitul. Dar, a mai apărut o problemă: schimbarea pardoselilor. Proiectul prevede acoperirea holurilor cu gresie, dar arhitecții au venit cu o altă recomandare și anume pavarea cu granit. Asta înseamnă alte costuri, iar acum se face o nouă analiză economică. O altă modificare, o altă întârziere.
Între timp, s-a stabilit modelul lambriului pe care ni-l prezintă chiar șeful șantierului, Ioan Bălan.
Ne continuăm vizita și vedem grupurile sanitare care au ajuns la etapa de dotare, clasele și chiar viitorul biroul al directorului care a fost mutat într-o altă încăpere.
După câteva minute bune de luat la pas chiar și subsolul clădirii facem și un ocol în curtea interioară a Colegiului, unde Ionuț Apostu mai face o promisiune elevilor: amenajarea unei zone de relaxare în aer liber, bun chiar și pentru desfășurarea orelor.
Ne întoarcem în în zona istorică a clădirii: intrarea și amfiteatrul Colegiului Mihai Eminescu. Aici, totul este la fel. Nu s-a făcut nicio lucrare.
”Tot ceea ce înseamnă intrarea principală, holul de acces, amfiteatrul și scara din fier forjat reprezintă zona de monument a Colegiului și aici se va interveni ultima dată, după finalizarea tuturor lucrărilor de consolidare”, ne explică ghidul vizitei noastre.

De altfel, la interior se va lucra toată iarnă, iar printre lucrările importante pe care le mai au meșterii de finalizat este și montarea liftului, o altă promisiune a autorităților locale.
”Colegiul Mihai Eminescu va fi prima clădire monument istoric din Buzău care va avea lift”, a anunțat viceprimarul Ionuț Apostu, cu ceva timp în urmă, în timpul unei emisiuni la Focus TV.

Pe scurt, încă șase luni de lucrări. Cel puțin aceasta este ultima înțelegere dintre autorități și constructor. Cu alte cuvinte, abia în luna mai 2022 ar putea fi gata reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu. Dar, atenție! Asta nu înseamnă că eminescienii vor putea atunci reveni acasă. Abia de atunci începe o nouă etapă.
” În bugetul de 2022, încercăm să prindem această componentă privind dotarea cu mobilier școlar, astfel că atunci când muncitorii se vor retrage din șantier și vom face recepția clădirii, să avem contractele semnate și să amplasăm mobilierul școlar, pentru că toată această clădire va avea mobilier nou, printr-un efort din bugetul local”, este un angajament despre care vorbim cu viceprimarul Ionuț Apostu.
În concluzie, eminescienii s-ar putea întoarce acasă, cu puțin noroc, abia în septembrie 2022, adică cu aproape doi ani mai târziu decât se așteptau.

”Au fost întârzieri succesive, au fost multe aspecte avute în vedere. În primul rând vreau să vă spun că vorbim de una dintre cele mai mari clădiri administrative din municipiul Buzău. Acest Colegiu are aproximativ 20.000 de mp suprafață construită. Al doilea aspect e cel referitor la lucrări ascunse, la fel de fel de probleme descoperite de constructor în urma începerii lucrărilor, fie că vorbim de sălile de clasă, unde, o dată pus parchetul a fost găsit un strat foarte gros de pământ. Acesta a trebuit scos, a trebuit venit cu soluții tehnice astfel încât pardoselile să fie făcute. Un al treilea aspect ce a dus la întârzierea lucrărilor s-a referit și la întârzierea plăților. După cum se știe, reabilitarea Colegiului Național „Mihai Eminescu” este un proiect finanțat din fonduri guvernamentale, prin programul PNDL. Au fost probleme și din acest punct de vedere de-a lungul timpului, în sensul că au fost întârzieri în plata facturilor. Eu zic că din toamna acestui an am intrat într-un ritm normal. Noi ținem din scurt întocmirea situațiilor de lucrări și transmitem la Ministerul Dezvoltării facturile pentru decontare. De aceea, cred că, dacă din punct de vedere al finanțării într-un ritm normal, constructorul se va putea ține de cuvânt și va putea finaliza proiectul, astfel încât copiii să se întoarcă de anul viitor la cursuri”, a spus Ionuț Apsotu.
Totuși, mai este un aspect demn de menționat. Toate aceste amânări și vicii ascunse au crescut valoarea proiectului. Până acum suma stabilită inițial, respectiv de 4,5 milioane de euro fără TVA, a crescut cu aproape 10-15%.
”Aproximativ 700.000 de euro în plus până acum”, ne precizează Apostu, dar suma va mai crește. Costuri în plus, de exemplu vor fi generate și înlocuirea gresiei de pe holuri cu granitul.
Așadar, proiectul Colegiului Mihai Eminescu ar mai putea produce surprize și în 2022.
Cladirea avea nevoie de renovari – si le merita din plin. Dar:
Lift, la scoala cu 2 etaje, este exagerat tinand cont de toate nevoile orasului Buzau, mai ales ca, cel mai probabil, pentru a-l realiza se va strica din superba balustrada a scarii mari, balustrada care, oricum, are si o anumita valoare istorica, deja. 🙁 Miscarea e buna si, in lume, sunt multe institutii de invatamant care nu mai stiu ce programe sa inventeze pentru a isi determina cadrele didactice sa faca miscare – cand ce realizeaza cat de importanta este ea pentru sanatatea oamenilor si cat de importanta este starea de sanatate a cadrelor didactice pentru performanta acestora. 😀 🙂 Nu pui, in orice proiect, tot ce poti, doar pentru ca poti si ca sa il faci sa para cat mai “deosebit”, cand il prezinti. E pandemie si va mai fi: cine va dezinfecta acel lift si cum si cu ce costuri? Intretinerea lui, in caz ca se defecteaza, si verificarile lui regulate – cati bani vor necesita (bani care ar putea fi folositi pentru alte nevoi ale scolii/orasului)? Si-a dat acordul pentru asta vreun arhitect specializat in reabilitatea cladirilor istorice? Da, va arata interesant la inaugurare, insa… totusi! :)))))) Singurul lucru bun la acest lift este faptul ca permite accesul facil al elevilor cu dizabilitati, cu toate ca ma indoiesc ca va fi facut – cu adevarat – pentru acestia, pe scarile de acces ale elevilor (inclusiv spre zona de internat, pe unde urcau elevii cazati acolo si pentru ca elevii cu dizabilitati sa poata folosi aceleasi cai de acces, in scola, ca si colegii lor).
Institutia ducea o crancena nevoie de vestiare, insa pentru a ii pastra valoarea istorica – ideal… si creste, tinand cont de amploarea, financiara si de durata, a proiectului – si pentru a nu ii diminua potentialul de dezvoltare – de peste zeci de ani – s-au gandit, ei, ca niste constructii facute pe cadrul metalic sunt cele mai adecvate a fi adaugate cladirilor existente?!? Really?
Gresie + elevi, grabiti si neatenti, cu incaltaminte uda de la ploaie/zapada + cadre didactice cu “incaltaminte de interior” (pantofi “office” cu tocuri, pantofi barbatesti “de costum”) = cine s-a gandit la asta? Mai sunt scoli care au asa si… —. Decat gresie, mai bine lasau cimentul marmorat care era.
Apoi… parinti care nu si-au mai trimis copiii sa invete la acest liceu, banuind ca vor trebui sa traverseze orasul timp de 4 ani (zilnic, dus si intors), au avut dreptate.
Nu doar actualii elevi (+familiile acestora) si profesori asteapta sa vada noua cladire, ci si foarte multe alte persoane. Suntem curiosi si daca si dotarile in oportunitatile si calitatea actului educativ vor fi pe masura investitiilor in cladire: ce avantaje practice si sustenabile va aduce noul mobilier, ce laboratoare vor fi, cum vor fi dotate incaperile (laboratoarele, dormitoarele, salile de activitati si auxiliare, salile de clasa si terenurile de sport), ce materiale didactice noi se vor aduce, ce personal nou (suplimentar) va fi si de care oportunitati de dezvoltare a propriei educatii se vor putea bucura pana si cadrele didactice intoarse intr-o cladire atat de moderna/”modernizata” (lucrare realizata intr-o perioada atat de lunga de timp si cu costuri… inca, tot, “nedeterminate”)?
Mult succes! 🙂