Actualitate

Obiceiurile de ieri și de azi ale localnicilor din Padina. Cu cine se mândresc oamenii din comuna buzoiană

SURSA LIBERTATEA
SURSA LIBERTATEA

În secolul vitezei și al tehnologiei, localnicii din satele buzoiene încă păstrează vii tradițiile de sute de ani. Cea mai ofertantă perioadă este cea a sărbătorilor de iarnă. De la 1 decembrie și până la finele anului, copiii și adulții iau la pas drumurile din fiecare localitate și colindă la fiecare casă, anunțând Nașterea Domnului ori sosirea Anului Nou.

Padina, o comună din zona de câmpie a  Buzăului, este o localitate în care sunt păstrate obiceiuri din străbuni. Padina este comuna care a dat județului, și întregii țări, Grupul de tradiții “Macoveiu”, cel care îi încântă pe români la sfârșit de an cu colinde vechi de peste 100 de ani.

Tot la Padina se păstrează unul dintre cele mai vechi și mai frumoase obiceiuri străvechi: “botezul cailor.” În fiecare an, de Bobotează, localnicii își pregătesc caii din gospodărie pentru a fi admirați de tot satul și apoi botezați de preot cu apă sfințită, care să-i ferească de boli sau accidente.

Tradiția a fost păstrată și anul acesta. O adevărată paradă a cailor frumos aranjați, cu podoabe colorate, de sărbătoare, a avut loc în fața bisericii din Padina. Fiecare stăpân și-a pregătit calul de Bobotează cu podoabe care mai de care mai bogate, colorate în roșu, pentru a feri animalele de deochi, oferind întregii comune un spectacol adevărat.

FOTO LIBERTATEA.RO

Potrivit jurnaliștilor de la Libertatea, circa 30 de cai au fost aduși de stăpânii lor pentru a fi botezați. Animale de toate vârstele, unele mai blânde, altele mai nărăvașe, au fost aliniate de stăpânii lor în fața bisericii. Imediat ce slujba s-a încheiat, preotul a ieșit pe stradă și a trecut pe la fiecare cal, stropindu-l cu apă sfințită. Imagini, AICI. Conform tradiției, calul botezat va fi ferit de boli și accidente întregul an.

În anii din urmă, strada era aproape blocată de numărul mare al participanților. Aproape în fiecare gospodărie era crescut cel puțin un cal, ținând cont că majoritatea sătenilor își lucrează pământul. În timp, mulți tineri au plecat de lângă familii și s-au mutat la oraș, astfel că populația s-a redus și implicit și numărul animalelor crescute pe lângă casă. Cei care au rămas însă în satul natal  păstrează cu mândrie tradiția de Bobotează.