Folosit în multe domenii de mii de ani, argintul este unul dintre cele mai importante metale prețioase. Cu culoarea sa albă și rece, argintul are un aspect unic care atrage pe toată lumea. În domeniul bijuteriilor și al orfevrăriei, argintul este cel mai comun și mai accesibil metal. Cu toate acestea, nu este niciodată folosit “pur”, deoarece este prea maleabil în stare brută pentru a fi transformat în bijuterii. Sigur ai multe bijuterii de argint 925 și poate te-ai întrebat care e treaba cu acel 925? Pentru bijuterii, se folosește un aliaj numit argint 925, alcătuit din argint fin și cupru. Acesta este uneori acoperit cu un strat de rodiu pentru a-i conferi un plus de strălucire.
Nuanța neutră și luminoasă a argintului înseamnă că el poate fi folosit pentru a pune în valoare marea majoritate a pietrelor fine și prețioase, cum ar fi diamantele, cuarțul, ametistul, turmalina, tanzanitul, topazul sau safirul. Datorită caracteristicilor lor, aceste bijuterii de argint au fost întotdeauna apreciate.
Istoria și simbolistica argintului
Cuvântul “argint” provine din latinescul “argentum”, dar și din grecescul “argyros”, care înseamnă “alb”. De asemenea, provine din cuvântul indo-european “ar-jun”, care înseamnă “strălucitor”. Argintul reprezintă luna, puritatea și feminitatea. Este cunoscut și sub numele de “metalul lunar” și este folosit ca simbol pentru diferite zeițe ale acestui astru. În miturile populare, este, de asemenea, folosit pentru a proteja împotriva diferitelor creaturi malefice, cum ar fi vampirii și vârcolacii. Alte simboluri ale argintului includ aniversarea nunții de argint, care reprezintă 25 de ani de căsătorie.
Utilizarea acestui metal prețios are mii de ani, cele mai vechi obiecte din argint datând din perioada neolitică. A fost folosit de vechii egipteni în jurul anului 3.500 î.Hr., pentru care era uneori mai valoros decât aurul datorită rarității, a culorii sale albe pure și a inalterabilității. Argintul a fost exploatat pentru prima dată în Anatolia (în prezent Turcia). Mai târziu, în anul 100 d.Hr., Spania a fost cea care a început să producă cele mai mari cantități de argint, aprovizionând chiar și Imperiul Roman. În 1492, descoperirea Lumii Noi a marcat un adevărat punct de cotitură în istoria argintului. Au urmat exploatări masive ale metalului prețios, în special în Mexic, Peru și Bolivia, iar valoarea argintului s-a schimbat dramatic în întreaga lume.
Producție și utilizare
De-a lungul secolelor, producția de argint a început să crească rapid, până în secolul al XIX-lea, când numeroase inovații tehnologice au făcut posibilă extragerea mai eficientă a acestui metal prețios. La acea vreme, Statele Unite erau cel mai mare producător de argint din lume. Astăzi, cea mai mare parte a producției de argint provine din minerit (argint și alte minereuri) și din reciclarea bijuteriilor.
Argintul este utilizat într-o gamă largă de sectoare, inclusiv în industrie, în bijuterii și orfevrărie, în producția de monede, în electronică și electricitate, în medicină și în fotografia cu argint. Datorită bogăției și faimei sale, argintul este, de asemenea, un mijloc de stocare a valorii.
Caracteristicile argintului sau de ce iubim acele bijuterii de argint
Foarte maleabil și extensibil, argintul este mai rezistent decât aurul. La fel ca aurul, are o structură cristalină cubică cu fețe centrate. Este un excelent conductor de căldură și electricitate și are, de asemenea, proprietăți antimicrobiene și antifungice.
Pentru a determina proporția de argint pur într-un aliaj, se folosesc astăzi trei scale de măsurare:
• Argint 800: 80% argint pur și 20% cupru
• Argint 925: 92,5% argint pur și 7,5% cupru (pe care îl regăsim în bijuterii)
• Argint 950: 95% argint pur și 5% cupru
Bijuterii de argint: avantaje
Dintre metalele prețioase, argintul este considerat deosebit de rafinat și modern. Datorită culorilor și aspectului său unic, poate fi purtat atât de bărbați, cât și de femei. Când vine vorba de bijuterii, oferă piese strălucitoare, ușor de purtat, care pot fi adaptate la orice ținută și la orice ocazie.
Faptul că este atât de maleabil lasă loc și pentru o mare varietate de forme pentru diferitele creații de bijuterii din argint. Unul dintre avantajele majore ale argintului este prețul său, care este de aproximativ 30 de ori mai ieftin decât cel al aurului.
Bijuterii din argint: cum ai grijă de ele?
În timp, argintul are tendința de a se păta și de a se înnegri din cauza prezenței chiar și a unei cantități mici de cupru în aliajul său (argint 925). Prin urmare, necesită o întreținere regulată pentru a-și păstra suprafața strălucitoare.
Primul lucru care trebuie făcut este să eviți pe cât posibil ca bijuteriile din argint să intre în contact cu apa, produsele de curățare, produsele cosmetice sau parfumurile. Dacă transpiri, de exemplu, în timpul unei sesiuni de sport, e mai bine să nu porți niciun fel de bijuterii. Aceste precauții sunt esențiale pentru a preveni uzura prematură a bijuteriilor tale.
Una dintre cele mai bune modalități de a-ți curăța inelul, brățara, cerceii sau colierul din argint este pur și simplu să aplici puțină pastă de dinți pe o periuță ușor umezită și să freci ușor (această tehnică funcționează și pentru aur). După ce ai făcut acest lucru, folosește o cârpă moale (cum ar fi pielea de căprioară) pentru a o șterge. Poți face același lucru înlocuind pasta de dinți cu bicarbonat de sodiu. Dacă nu vrei să folosești rețetele naturale, există pe piață produse special concepute pentru curățarea obiectelor din argint.
Adaugă comentarii