Actualitate

(P) Ce este cafeaua turcească și cum o puteți prepara acasă

Cafeaua turcească nu este o metodă obișnuită de preparare a cafelei. Această formă de preparare a cafelei este plină de cultură și are o istorie bogată, deși Turcia nu a fost întotdeauna cunoscută pentru prepararea celei mai aromate sau de înaltă calitate cafea. Cu toate acestea, mișcarea cafelei de specialitate a făcut posibilă prepararea unei cafele turcești excelente.

Din 2016, World Coffee Events găzduiește o competiție care utilizează aparatul de preparare ibric sau cezve, care este oala folosită pentru a crea cafea turcească. De atunci, concursurile au fost o formă de dovadă că acest tip de cafea turcească are într-adevăr un loc valoros în lumea cafelei de specialitate.

Ce este cafeaua turcească?

Prepararea cafelei turcesti este una dintre cele mai vechi metode de preparare a cafelei din lumea de astăzi, existând încă de la începutul anilor 1400. Există două povești diferite atunci când vine vorba de modul în care a fost inventată această metodă de preparare a cafelei și nimeni nu este pe deplin sigur care dintre ele este corectă.

Prima poveste spune că preparatorii locali de cafea au fost descoperiți de guvernatorul otoman din Yemen, care a fost impresionat de această băutură și a împărtășit-o sultanului, răspândind-o în tot imperiul.

Alternativ, s-ar putea să fi început atunci când doi comercianți sirieni au sosit la Istanbul cu cafea preparată folosind metoda turcească de preparare, deschizând magazine în jurul orașului care vând cea mai bună cafea turcească, Istanbul, magazine care sunt vizitate de sultan, căruia îi plăcea această băutură.

Oricum ar fi, oricare ar fi povestea corectă, știm că sultanul otoman era cu siguranță un mare fan al băuturii, iar metoda de preparare a cafelei turcești este originară din Peninsula Arabică, cunoscută și sub numele de Yemen.

În Istanbul, primele cafenele au fost deschise în jurul anului 1470 și au fost modelate după cafenelele din Yemen. Din câte știm noi, toată cafeaua era preparată folosind metoda turcească de preparare a cafelei. Pe atunci, se judeca chiar și potențialul marital al unei femei în funcție de cât de bine poate face cafea turcească.

Cum se prepară cafeaua turcească

Cafeaua turcească se prepară folosind o oală foarte mică sau ibric de cafea turcească care este umplută cu apă fierbinte și zaț de cafea foarte fin. Oala de cafea turcească este cunoscută sub numele de cezve, în timp ce restul lumii o cunoaște sub numele de ibric. Cele mai multe sunt realizate din alamă, cupru sau ceramică și au un mâner lung din lemn. Majoritatea sunt realizate din materiale simple, deși le puteți obține decorate elegant.

Oala este umplută cu apă și zaț de cafea boabe măcinată înainte de a fi ținută deasupra unei surse de căldură pentru a începe prepararea cafelei. Atunci când se macină boabele pentru cafeaua turcească, este important să vă asigurați că acestea sunt măcinate extrem de fin. Se obține o ceașcă de cafea care este foarte concentrată și poate fi adesea destul de amară și tulbure, deși producătorii de cafea de specialitate au găsit modalități de a prepara acest tip de cafea fără să rezulte amărăciune. Pentru a echilibra amărăciunea acestei cafele, băutura este servită în mod tradițional cu o dulceață, cum ar fi o felie de tort sau rahat.

Denumiri alternative pentru cafea turcească

Deși cea mai mare parte a Orientului Mijlociu și a Europei de Est obișnuiau să numească această metodă cafea turcească, mulți au renunțat la acest nume. Acest lucru se datorează faptului că Imperiul Otoman era cunoscut pentru brutalitate și nu a lăsat o impresie foarte bună asupra țărilor vecine.

Când a devenit Turcia, după căderea imperiului, multe țări vecine au început să se refere la această metodă de preparare a cafelei cu nume diferite. De exemplu, veți găsi opțiuni de rețete de „cafea bosniacă” în Bosnia, cafea armenească în Armenia, iar în Grecia, o cafetieră turcească grecească prepară pur și simplu „cafea grecească”. Deși toate acestea sunt același lucru, Turcia și-a pierdut monopolul asupra denumirii acestui stil de preparare a cafelei din cauza nepopularității Imperiului Otoman și a Turciei.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian