Sănătatea orală este extrem de importantă. Știi acest lucru și auzi afirmația asta zilnic, inclusiv în reclamele TV. De la periuțele de dinți manuale la periuțele electrice, ață dentară, apă de gură sau irigator bucal, toate instrumentele care sunt destinate sănătății tale bucale trebuie folosite în mod corect și cu atenție. Pentru că da, utilizate în mod incorect, acestea pot să dăuneze dinților sau gingiilor în loc să protejeze.
Te-ai gândit să treci de la o periuță manuală la una electrică? În cazul în care nu ai o periuță electrică sau nu te-a convins una, mai jos vei regăsi toate beneficiile dar și dezavantajele pe care aceasta le presupune pentru a nu mai amâna achiziționarea ei.
Beneficiile periuțelor electrice
- Mai eficiente în reducerea plăcii și a gingivitei decât o periuță de dinți manuală
În urma unor ample studii, s-a dovedit faptul că aceste periuțe de dinți electrice sunt mai eficiente în îndepărtarea plăcii și prevenirea gingivitei pe termen lung și scurt în comparație cu periuțele de dinți manuale. Cercetătorii au descoperit o reducere cu 11% a plăcii pe termen scurt și o reducere cu 21% pe termen lung, comparativ cu periuțele de dinți manuale.
- Persoanele cu aparat dentar au gingii mai sănătoase
Pacienții ortodonți pot avea o sănătate mai bună a gingiilor, inclusiv mai puține inflamații și mai puține sângerări dacă folosesc o periuță de dinți de acest tip în loc de una manuală, dar este nevoie de mai multe cercetări pe termen lung.
- Mai utile pentru anumite categorii de vârstă
Periuțele acestea sunt bune pentru persoanele în vârstă, deoarece mânerele sunt mai ușor de ținut, iar vibrațiile le fac mai ușor de utilizat fără mișcări viguroase ale brațelor sau mâinii. Este eficient în special pentru persoanele cu probleme precum artrita. Când este poziționat corect, capul dispozitivului face treaba singur.
- Caracteristici suplimentare
Diferite tipuri de periuțe de dinți vin cu funcții care te pot ajuta să-ți urmărești periajul, cum ar fi capacitatea de a te conecta cu smartphone-ul printr-o aplicație. Au, de asemenea, cronometre și senzori, care te ajută să periezi cât timp este necesar (adică două minute) și să nu apeși prea tare.
Dezavantajele periuțelor electrice
- Costuri mai mari
O periuță de dinți de acest tip costă în general între 140 și 1000 de lei, implicând costuri mult mai mari față de o periuță tradițională, ceea ce pentru unele persoane poate fi descurajator. Va trebui să înlocuiești capul periei de aproximativ patru ori pe an. Prețurile acestora variază și ele în funcție de brand și de model. Recomandat este să cumperi capetele de periuță la set, fiind mult mai avantajos, mai ales în perioada reducerilor.
- Zgomotoase
Periuțele de dinți de acest tip sunt semnificativ mai zgomotoase decât cele manuale, ceea ce poate fi enervant sau perturbator pentru unele persoane sensibile la zgomot.
- Folosirea cu prea multă forță
Abraziunile și sensibilitatea asociată pot apărea atunci când oamenii folosesc o periuță de dinți de acest fel și exercită prea multă presiune pe suprafața dinților, în zona gingiilor mai ales. Acest lucru poate provoca leziuni ale țesuturilor bucale.
Ce zici? Dacă te-ai decis să îți cumperi o astfel de periuță, ai grijă să o utilizezi în mod corect, fără să exerciți o presiune prea mare asupra dinților tăi. În cazul în care nu vrei să renunți încă la periuța manuală, nu este nicio problemă, acestea continuă să fie cumpărate de o gamă largă de utilizatori.
În fapt, piața periuțelor manuale a evoluat și ea, ai o gamă variată din care poți să alegi, de la design, la mărime, la materialele din care este confecționată. Unele dintre ele vin chiar cu suporturi sau recipiente în care să le depozitezi departe de bacterii și de praf, fiind foarte ușor de transportat în excursiile și vacanțele tale.
Un sfat este acela de a avea ambele tipuri de periuțe în casă, mai ales dacă te regăsești în situația în care uiți să îți încarci periuța și singura alternativă la îndemână este periuța manuală care ghici ce: nu are nevoie de încărcare.
Adaugă comentarii