Pompa de căldură aer-apă preia căldura din aerul exterior și o transferă către un sistem pe bază de apă. Căldura creată poate fi utilizată pentru încălzirea spațiilor sau ca sursă de apă caldă pentru casă. Pompele de căldură aer-apă sunt printre cele mai eficiente pompe de căldură cu sursă de aer de pe piață.
Acest tip de pompă de căldură funcționează cel mai bine în climatele moderate. Eficiența unei pompe de căldură aer-apă este mai optimă la 7 °C, spre deosebire de locurile uscate și reci, unde temperaturile exterioare scad sub -20 °C.
Având în vedere principiile de funcționare ale unei pompe de căldură aer-apă, scăderea temperaturilor va afecta eficiența de funcționare.
În climatele cu temperaturi foarte scăzute în timpul iernii, pompele de căldură sol apă pot părea o opțiune mai potrivită, deoarece extrag căldura din sol și funcționează bine la temperaturi de îngheț.
Cu toate acestea, se spune că dezvoltările tehnologice ale pompelor de căldură pentru climatele reci care utilizează principiul aer-apă acoperă nevoile de încălzire chiar și cu o temperatură de referință sub -25 °C.
Alegerea pompei de căldură potrivite depinde de nevoile gospodăriei
Se preconizează că, în viitorul apropiat, pompele de căldură vor fi o alternativă mai bună și mai puțin energofagă pentru încălzirea locuințelor.
Având în vedere avantajele și dezavantajele pompelor de căldură cu sursă de aer, acestea sunt totuși mai eficiente decât un sistem mai vechi pe gaz sau pe combustibil.
Eficiența unei pompe de căldură aer-apă
Utilizând o pompă de căldură aer-apă, vă reduceți amprenta de carbon cu 50%. Acest lucru se datorează faptului că, deși funcționează cu energie electrică, utilizează în principal energie verde de înlocuire. Aceasta captează aerul de calitate scăzută, care este transferat în cadrul sistemului, și generează încălzire și apă caldă optime pentru casa dvs. Pentru a obține cel mai bun raport calitate-preț, având în vedere costul unei pompe de căldură aer-apă, este necesar să planificați cu atenție instalarea pompei de căldură, indiferent dacă este vorba de o renovare sau de o proprietate nou construită.
Pompele de căldură aer-apă funcționează foarte bine cu încălzirea prin pardoseală, deoarece funcționează la temperaturi mai scăzute.La început, costurile sistemelor de încălzire prin pardoseală combinate cu o pompă de căldură pot părea o investiție majoră. Cu toate acestea, în primul an de la instalare, veți vedea diferențele, cu facturi mai mici la electricitate și un confort general mai mare în locuința dumneavoastră.
Pompele de căldură aer-apă pot fi luate în considerare chiar dacă sistemele dvs. actuale de încălzire folosesc calorifere cu apă. Dacă nu doriți să le înlocuiți, merită să țineți cont de faptul că eficiența pompei de căldură combinată cu caloriferele va depinde de cât de bine sunt dimensionate pentru cererea de încălzire. Caloriferele mai mari sau caloriferele cu panouri duble vor fi cele mai potrivite în acest caz.
Este scumpă o pompă de căldură aer-apă?
Prețul unei pompe de căldură aer-apă variază între 14.000 și 100.000 de lei, inclusiv costurile sistemului și cele de instalare. Costurile de instalare și de funcționare depind de următorii factori:
– Dimensiunea locuinței.
– Cererea de încălzire.
– Construcție nouă sau construcție renovată.
În funcție de dimensiunea casei, puteți calcula cererea de încălzire necesară. Acest lucru vă va da o idee despre cea mai potrivită pompă de căldură aer-apă pentru locuința dumneavoastră. Alți factori, cum ar fi starea casei, vor afecta costurile asociate, în special în ceea ce privește izolarea.
Avantajele și dezavantajele pompelor aer-apă
Pompele de căldură aer-apă sunt o opțiune excelentă pentru furnizarea de încălzire și apă caldă în locuința dumneavoastră, cu un impact minim asupra mediului.
Utilizând o soluție regenerabilă, veți economisi la facturi în timp și, de asemenea, este posibil să puteți beneficia de subvenții publice pentru aceste sisteme eficiente.
Avantaje
– Pot fi adaptate atât la construcții noi, cât și la cele renovate.
– Compacte și de dimensiuni relativ mici.
– Mai sigure decât sistemele bazate pe combustie.
– Opțiune ecologică, deoarece produc energie prin prelucrarea aerului.
– Generează mai multă energie decât energia electrică pe care o consumă pentru a funcționa.
– Pompele aer-apă sunt mai ușor de planificat instalarea, deoarece sunt mai mici și nu ocupă mult spațiu. Cu toate acestea, sunt de două ori mai eficiente din punct de vedere energetic decât un sistem voluminos de ulei sau gaz. Cu această eficiență ridicată, vă puteți reduce semnificativ facturile la utilități.
Deoarece pompele de căldură aer-apă folosesc aerul pentru a genera energie, sistemul de operare este simplu și fără riscuri.
O pompă de căldură aer-apă de dimensiuni bune și de calitate vă va permite să economisiți energie electrică cu costuri de încălzire reduse, dar nu va face compromisuri în ceea ce privește producția de căldură sau confortul.
Pompele de căldură aerotermice domină piața de modernizare, dar sunt, de asemenea, potrivite pentru construcțiile noi.
Dezavantaje
– Veți avea nevoie de un alt sistem principal de încălzire, care este necesar în locurile foarte reci.
– Modelele mai vechi au un nivel ridicat de zgomot în timpul funcționării.
– Eficiența lor scade atunci când funcționează la temperaturi sub 6 °C.
– Performanțele optime depind de calitatea bună a izolației casei. Poate fi necesar să plătiți pentru lucrări auxiliare, cum ar fi instalarea de radiatoare noi. Pompele de căldură aerotermice riscă să fie ineficiente atunci când funcționează în condiții meteorologice foarte reci, de aceea este important să verificați coeficientul de performanță sezonier (SCOP) pentru a vă face o idee despre performanța medie anuală.
Adaugă comentarii