Actualitate SĂNĂTATE

Pacienții cu diabet trec prin furcile caudine pentru șansele la o viață normală. Soluțiile terapeutice demonstrează că sănătatea e scumpă

Diabetul, una dintre afecțiunile cu cea mai mare incidență din România, constituie o povară pentru cei care  trăiesc cu acest diagnostic, dar și pentru sistemul asigurărilor sociale de sănătate, judecând după sumele alocate pentru tratarea bolnavilor cronici, în cadrul unui program național de sănătate. În România sunt peste 1,5 milioane de diabetici, însă numai circa 1,1 milioane urmează un tratament specific, boala fiind subdiagnosticată în România. Costurile medii pentru monitorizarea și asigurarea terapiilor specifice încep de la 1000 de lei/an și pot ajunge și la aproape 30 000 lei/an, pentru un singur pacient, cele mai mari fiind în cazul pacienților insulino-dependenți care beneficiază de tratament cu ajutorul pompelor de insulină. Dar, diabetul nu înseamnă doar această boală în sine pentru că un pacient cu diabet este un bolnav cu un organism tarat care are nevoie de investigații și tratamente pentru boli care se instalează treptat, pe fondul diabetului.

Din fericire, medicina evoluează oferind soluții inovative, dar, din păcate, sistemul asigurărilor sociale de sănătate nu poate ține pasul cu aceste soluții, deși uneori banii cheltuiți ar fi mai puțini decât cei alocați prin programul actual. Foarte puțini pacienți diabetici din România beneficiază, de pildă, de pompe de insulină, care reprezintă tratamentul cu standard cel mai înalt în cazul pacienților insulino-dependenți. Și mai inaccesibile sunt intervențiile de chirurgie bariatrică despre care, de cele mai multe ori, nu se discută nici în cabinetul medicului specialist care îl monitorizează pe pacient. Se întâmplă acest lucru pentru că, în România, dar și în străinătate, tarifele pentru astfel de intervenții sunt prohibitive. Este o paleta de servicii care se dezvoltă, cu preopondenrență, în mediul privat, iar, la stat, medicii supraspecializați în acest tip de chirurgie nu sunt încurajați să o dezvolte. Lucru dovedit prin însăși faptul că intervențiile de chirurgie bariatrică nu beneficiază de niciun fel de deonctare din bugetul asigurărilor sociale de sănătate.

În tot acest tablou, un pacient cu diabet care și-ar putea îmbunătăți considerabil șansele de a ține boala în frâu și chiar de a-și prelungi viața,  trebuie să fie un veritabil luptător și un neobosit căutător de soluții.

Exemplul unui astfel de pacient este cel al buzoianului Viorel Vlad. În vârstă de 57 de ani, bărbatul luptă de aproape trei decenii cu diabetul. Boala a evoluat, astfel că Viorel Vlad a devenit dependent de insulina pe care și-o administrează zilnic. Starea generală s-a deteriorat după 2020, când a trecut printr-un episod COVID-19, existând, la un moment dat, chiar suspiciunea unui cancer. În căutarea unor soluții terapeutice care ar stagna sau ar produce o regresie a diabetului, buzoianul a aflat că poate trece printr-o intervenție chirurgicală, bypass gastric. Studiile științifice demonstrează că bypass-ul gastric la pacienți diabetici reduce impactul diabetului asupra organismului, astfel că la 60 % dintre pacienți se manifestă o regresie a bolii, după circa trei ani de la intervenția chirurgicală.

Aflând despre o astfel de șansă, Viorel Vlad a căutat un spital în care să poată efectua o astfel de intervenție și a discutat cu medici specialiști. Prima opțiune care s-a conturat a fost realizarea intervenției în Turcia, oferta avansată de o clinică din această țară indicând costuri de 6000 de euro. Foarte mult pentru o persoană care are ca sursă stabilă de venit o pensie de boală de circca 1000 de lei, așa cum este cazul buzoianului, pensie pe care o mai completează cu venituri care variază.

Situația părea descurajantă și șansele de a strânge, cu ajutorul familiei și prietenilor, suma care i-ar fi dat speranța unei vieți normale, erau firave. Dar, Viorel Vlad nu dat bătut. A început să caute o clinică în România. Realitatea din sistemul sanitar românesc arată că chirurgia bariatrică s-a dezvoltat în special în mediul privat unde costurile intervențiilor sunt comparabile cu cele de la clinicile din străinătate.

Șansa lui Viorel Vlad a venit, totuși, din zona privată, de la Brașov, de la medicul Bogdan Moldovan, șeful Secției Chirurgie a Spitalului Sfântul Constantin din Brașov. În urma unei discuții purtate zilele trecute, medicul i-a recomandat o intervenție de chirurgie bariatrică, gastric sleeve, practic, o micșorare a stomacului, cu impact favorabil asupra evoluției diabetului. Costurile, estimate la peste 5500 de euro, ar urma să fie diminuate până la circa 4000 prin aplicarea unei reduceri pe care clinica o ia în considerare în cazul pacienților cu situații financiare mai dificile. Chiar și așa, rămân în discuție cei aproximativ 4000 de euro pe care Viorel Vlad este convins că va reuși să- strângă cu ajutorul prietenilor, al rudelor și al oamenilor de bine. Operația ar urma să aibă loc în a doua decadă a lunii octombrie, iar în această cursă contra cronometru, buzoianul mizează pe ajutorul semenilor și pe cel al lui Dumnezeu. Dinspre statul român, nicio mână întinsă căci sistemul actual de sănătate nu prevede decontarea, nici măcar parțială, a unor astfel de intervenții. Viorel Vlad este, însă, optimist:

”Am stabilit ca în săptămâna a treia a lunii octombrie să aibă loc intervenția chirurgicală pentru că există o presiune a analizelor în funcție de care se calculează șansele de reușită. Atât eu, cât și soția mea, am declanșat campanii de strângere de fonduri și avem deja câteva răspunsuri pozitive. Este vorba despre o paret din colegii de cancelarie ai soției, prieteni și cunoștințe. Am primit o mână întinsă și de la Biserica Ortodoxă Română și de la o fundație a Bisericii Adventiste. Vă spun că cel mai mult mă impresionează solidaritatea oamenilor. Pentru mine contează mai mutl gestul decât suma cu care au răspuns. Am mare încredere că voi găsi soluții să pot realiza această operație și voi putea să revin la o viață cât mai aproape de normalitate.” ne-a declarat pacientul.

De menționat că statisticile medicale arată că speranța de viață a unui diabetic este redusă cu circa șase ani față de cea a unui om care nu are o asemenea afecțiune.

Cei care vor să participe la campania de sprijinire a unui pacient care a ales să nu se piardă prin capcanele unui sistem de sănătate cu multe imperfecțiuni, pot face donații în unul dintre conturile deschise pe numele Vlad Viorel:

Banca Transilvania  RO71 BTRL RONC RT0C H909 9301

Libra Bank RO32 BREL 0005 5028 2491 0100

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian