Actualitate

Pădurea Crâng, tema unei dezbateri la Consiliul Județean. Va fi prezent și primarul municipiului Buzău

Statutul Pădurii Crâng, rest al Codrilor Vlăsiei, plămânul verde al municipiului Buzău, în continuare incert. Un proiect de hotărâre, care a stârnit un val de reacții imediat ce a fost lansat în dezbatere publică, în toamna anului trecut, întrucât scotea Crângul de pe lista ariilor protejate, va fi supus votului consilierilor județeni în ședința de luni, 26 februarie.

Este vorba despre un proiect ce prevede revizuirea Hotărârii 13/ 1995 a Consiliului Județean cu privire la ariile protejate din județul Buzău. Din această listă, conform proiectului lansat în dezbatere publică, ar fi urmat să fie scoasă Pădurea Crâng. Buzoienii au reacționat imediat. Au fost depuse numeroase puncte de vedere, mai mulți buzoieni solicitând menținerea Crângului pe lista ariilor protejate.

Pentru a clarifica situația, reprezentanții CJ Buzău au cerut puncte de vedere de la mai multe instituții. De pildă, au întrebat cercetătorii Băncii de Gene dacă laleaua galbenă, ce crește în Crâng, este specie protejată, primind un răspuns negativ.

“Am solicitat un punct de vedere specialiştilor Băncii de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice şi medicinale Buzău cu privire la specia laleaua galbenă- tulipa biebersteiniana despre care persoanele care au făcut observaţii au precizat că aceasta ar reprezenta o specie – patrimoniu natural. Specialiştii au precizat prin adresa nr. 1574/22.11.2023 că în pădurea Parc Crâng nu s-a identificat nicio specie de plante care să nu fie cunoscută şi determinată taxonomic sau specii protejate prin legi speciale”.

De asemenea, a fost solicitat Ministerului Mediului un punct de vedere cu privire la statutul Pădurii Crâng.

“După 3 luni de la solicitarea adresată Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor din 14.11.2023 pentru exprimarea unui punct de vedere referitor la revizuirea Hotărârii Consiliului Judeţean Buzău nr. 13/1995, răspunsul a fost comunicat pe e-mail. Elementele cuprinse în răspunsul Ministerului sunt următoarele:

  • a) recunoaşte competența Consiliului Judeţean de revizuire a hotărârii nr. 13/1995;
  • b) afirmă că este corectă determinarea ariilor naturale protejate de interes naţional aflate pe teritoriul Judeţului Buzău (art. 1);
  • c) se recomandă menținerea Pădurii – Parc Crâng ca arie naturală protejată în baza unui studiu de fundamentare avizat de Comisia tehnică de avizare pentru silvicultură, în sensul schimbării încadrării funcţionale a arboretului din grupa 1„Păduri cu funcţii speciale de protecţie” subgrupa şi categoria funcțională 48 în subgrupa 4A păduri supuse regimului de conservare deosebită- opinie pe care nu o împărtăşim
  • d) deşi se recunoaşte, implicit, că „laleaua de Crâng” nu este prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2007 şi/sau Lista roşie IUNC, se trimite la Decizia finală a etapei de încadrare nr. 23/18.08.2023 pentru amenajamentul fondului forestier aparţinând municipiului Buzău – opinie pe care nu o împărtăşim.
  • Ca urmare, forma finală a proiectului de hotărâre pe care îl supun aprobării plenului Consiliului Judeţean Buzău cuprinde conform adresei Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, confirmarea Parcurilor Monteoru comuna Merei şi Marghiloman – municipiul Buzău ca Parcuri dendrologice şi completarea anexei nr. 3 cu speciile de floră şi faună.”

În cele din urmă, după ce au fost analizate toate punctele de vedere, s-a luat decizia supunerii la vot a proiectului care prevede lista ariilor protejate. Aceasta “este o primă etapă în reglementarea unitară a zonelor (ariilor) protejate de interes județean și a monumentelor naturii (specii de animale/păsări și plante) din arealul județului Buzău conform noului cadru legislativ. Într-o etapă următoare, este necesar ca , în colaborare cu autoritățile și instituțiile publice în domeniile protecției mediului, a ariilor protejate, să se reglementeze unitar, pe baza unei documentații tehnice și științifice și să actualizeze Regulamentele de administrare pe fiecare unitate protejată.”

Cu alte cuvinte, vor urma noi dezbateri și discuții pentru a se stabili, într-un final, dacă Crângul este sau nu arie protejată. Primele dezbateri vor avea loc în ședința ordinară a CJ Buzău de luni, când în sală au fost invitați și primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, dar și expertul de mediu Haritina Crăiță, cea care luptă pentru salvarea pădurii.

Autorul știrilor

Elena Petre

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Pădurea Crângul Buzăului este arie protejată conform art 13 din HG57/2007 și adresei primite de mine de la MMAP, și unde-i lege nu are ce să se dezbată că legea trebuie respectată.
    Până una-alta ariile protejate au un regulament și el este în vigoare până se vor completa aceste regulamente.
    Eu nu cred că CJ Buzău este cel care poate revizui în sensul de a lua statutul unei arii protejate sau a o lăsa fără un regulament până nu văd cu ochii mei adresa de la MMAP , pentru că nu e publică. Poate reglenemta cel mult în a completa și întări acest statut.
    Cercetătăorii de la Banca de Gene spun altceva nu ceea ce se induce, cum că nu ar fi laleaua protejată, ia citiți vă rog cu atenție că vorbesc . Domniile lor nu sunt experti în Protecția mediului și nici nu cunosc legislație de mediu, deci le recomand să ia de bun ce spune MMAP, că rezervația își păstrează acest statut prin legea specială de mediu (art 13 OUG 57/2007 și nu numai), și cum a fost declarată pentru laleaua galbenă de crâng “patrimoniu natural” cum recunoaște în scrisoarea respectivă chiar Banca de Gene, nu i se poate lua acest statut.
    Primarul se tot chinuie să nu fie recunoscut statutul de rezervație al Pădurii Crâng ca să poată construi dar nu va reuși fără să instituie zonele deprotecție, vă garantez eu, adversarul său redutabil pe această temă. Dacă o face prin abuz (cum de fapt a făcut propunãnd aprobarea în ianuarie a amplasării unei fântâni arteziene)va răspunde, vă promit tuturor buzoienilor care iubiți Crângul că mă voi ocupa de asta.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian