Actualitate SĂNĂTATE

Parenting încă dinaintea nașterii. Proiectul în premieră pe care îl propune Maternitatea Buzău

sursa foto:Pixabay

Proiect în premieră implementat de medicii de la Maternitatea Buzău. Începând de luna viitoare, specialiștii vor organiza cursuri de educație sanitară, „Școala mamei”. Este vorba despre întâlniri între medici și viitorii părinți, în cadrul cărora mamele și soții lor sunt pregătiți pentru a face față provocărilor care îi așteaptă odată cu venirea pe lume a bebelușului. Cursurile sunt gratuite și sunt destinate tuturor buzoiencelor care urmează să nască la maternitatea din oraș.

„Cursurile vor avea loc în incinta Maternității Buzău, unde există o sală special amenajată pentru aceste cursuri, primul curs având loc în data de 9 aprilie 2025. Menționăm faptul că toate cursurile sunt gratuite pentru pacientele care urmează să nască în Maternitatea Buzău. Primul curs va fi intitulat „Primii pași ca viitori părinți”. Cursurile acestui proiect pot avea, și sperăm să aibă, un impact pozitiv asupra viitorilor părinți, prin furnizarea de cunoștinte, abilități și suport emoțional necesar pentru a naviga în această perioadă prin abordarea unor teme diverse ce cuprind- sarcina, nașterea, lăuzia, îngrjirea nou-născutului”, declară dr. Andreea Georgiana Ilie, medic specialist obstetrică-ginecologie Maternitatea Buzău.

Viitoarele mame vor primi sfaturi de la specialiști nu doar cu privire la gestionarea anumitor situații întâlnite în sarcină, ci și despre cum să facă față momentului nașterii și cum să îngrijească nou născutul.

„Durata unui curs este de aproximativ 2 ore, iar viitorii părinti, prin subiectele abordate pot învața gestionarea corectă a diverselor situații apărute în perioada maternității, prin:

  • Oferirea de informații esențiale în ceea ce privește sănătatea gravidei pe tot parcursul sarcinii, pregătirea pentru naștere, modalități de gestionare a lăuziei, îngrijirea nou-născutului, nutriția și dezvoltarea copilului, contribuind astfel la formarea unei baze solide;
  • De asemenea, ne dorim să promovăm dezvoltarea abilităților practice- prin învățarea unor tehnici utile de îngrijire a nou născutului, cum ar fi alăptarea, igiena;
  • Pentru viitorii părinți, aceste cursuri pot oferi încredere și siguranță, ajutându-i să înțeleagă mai bine nevoile proprii și ale copilului. Participarea la astfel de cursuri creează oportunități de socializare, oferind un cadru în care viitoarele mame își pot împărtăși experiențe și pot construi rețele de sprijin;
  • De asemenea, participantele pot obține informații esențiale despre diverse resurse disponibile – inclusiv servicii de sănătate, grupuri de suport.”

De asemenea, tinerele mame vor afla informații utile despre importanța alăptării, mai ales că la Maternitatea Buzău a fost implementat sistemul rooming in, adică mama este cazată cu bebelușul într-o rezervă, pentru a învăța cum să se descurce mai bine cu cel mic. 

“Sistemul rooming-in este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății și ne bucură faptul că maternitatea dispune de acest sistem. Nou-născutul este internat împreună cu mama sa imediat după naștere și sprijină continuarea legăturii create pe parcursul sarcinii mamei-făt, ulterior crearea conexiunii dintre mamă și nou-născut ce permite facilitarea la cerere a nou-născutului și o adaptare mai bună la viața extrauterină. De asemenea, mama poate observa și răspunde mai ușor la semnalele nou-născutului,  ceea ce poate reduce stresul și îmbunătățește experiența postpartum a mamei. În plus sistemul rooming-in poate reduce riscul de infecții, deoarece nou-născutul rămâne într-un mediu mai controlat și mai putin expus la factori externi”, explică dr. Silvia Cemurtan, șef secție Neonatologie.

Pentru a participa la cursurile de educație sanitară, viitoarele mame trebuie să se înscrie telefonic.

Persoana de contact: dr. Andreea Georgiana Ilie

Nr 0724 203 099.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian