Actualitate

PĂRINȚII NU AU DAT ACORDUL. Îngrijorător cât de puțini elevi buzoieni vor participa la pregătirea din clase pentru examenele naționale

Doar 38 la sută dintre elevii de clasa a XII-a vor participa la cursurile de pregătire care încep din 2 iunie, în perspectiva examenelor naționale care se apropie.  Fie din dezinteres pentru școală, fie de teamă că s-ar putea infecta cu noul coronavirus dacă intră în colectivitate,  mulți dintre copii nu vor veni la școală, părinții nedându-și acordul.

Potrivit oficialilor din IȘJ Buzău,  doar 38. 75 la sută dintre elevii din ultimul an de liceu vor reveni din 2 iunie în bănci pentru a se pregăti pentru bacalaureat.

La nivelul claselor a opta, procentul privind prezența copiilor la pregătire, în școli, este mai mare: 60, 8 la sută dintre elevii din ultimul an de gimnaziu sunt așteptați în bănci, săptămâna viitoare.

”Cursuri de pregătire pentru examenele naționale  vor avea loc în toate unitățile de învățământ. În acest sens, în toate unitățile de învățământ au fost transmise materialele elaborate de minister și de IȘJ  pentru asigurarea participării cadrelor didactice la aceste activități, în regim de siguranță. S-a purces la achiziționarea de materiale dezinfectante, s-a făcut distribuția băncilor astfel încât fiecare copil să fie în siguranță, între bănci să se asigure o distanță de 2 metri în față, în spate și în lateral”, a declarat pentru șansanews.ro inspectorul general adjunct al IȘJ Buzău, Nela Wamsiedel. 

La rândul lor, cadrele didactice și-au dat acordul de a participa  la cursurile de pregătire a copiilor din anii terminali, fiind doar câteva excepții ale unor profesori care au probleme de sănătate și cel mai bine, pentru siguranța lor, este să rămână departe de colectivități.

O problemă pe care o ridică directorii școlilor, cu câteva zile înainte de începerea cursurilor pentru elevii de-a opta și de-a douăsprezecea, o reprezintă  asigurarea măștilor care trebuie înmânate copiilor la intrarea în școală, dar și la plecare.

Ministerul Educației trebuie să asigure aceste măști, însă procedura de achiziție este în plină desfășurare, conform ultimelor precizări ale ministrului Monica Anisie.

Pentru a nu se trezi în situația ca aceste măști să nu se regăsească în școli pe 2 iunie, atunci când trebuie să se reia cursurile de pregătire, autoritățile din învățământul buzoian au recomandat directorilor școlilor să achiziționeze din fonduri proprii o cantitate minimă de echipamente de protecție, necesare pentru câteva zile, în caz că ministerul de resort nu va reuși să încheie licitația la timp.

În ceea ce privește modul în care se vor desfășura cursurile în școli, autoritățile dau asigurări că totul a fost bine pus la punct, pentru siguranța copiilor și a cadrelor didactice.

În clase  vor fi între 6 și 9 copii.

”În ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății este prevăzută prezența a cel mult 10 copii într-o clasă cu păstrarea distanței de 2 metri între bănci, față, spate, lateral, însă sunt clase, mai ales în mediul rural, foarte mici, în care, respectând această regulă nu intră mai mult de 6 copii. Vom avea clase cu 6 până la 9 elevi ”, a mai declarat inspectorul general adjunct al IȘJ Buzău, Nela Wamsiedel, dând asigurări, totodată, că există suficienți profesori care să le predea copiilor ce vor să pregătească la școală pentru examenele naționale.