Actualitate

Pe hârtie una, pe teren alta. Nereguli scoase la iveală la proiectele derulate prin PNDL

Lucrări neefectate, dar trecute în documente pentru decontare, lucrări de o calitate îndoielnică sau lucrări facturate de două ori. Sunt doar câteva dintre neregulile descoperite în țară de Corpul de Control al ministrului Dezvoltării. Specialiști trimiși pe teren să verifice dacă situația prezentată pe hârtie se regăsește și în teren au descoperit în toată țara probleme la lucrările de investiții derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 1 și 2. Inclusiv în Buzău s-au descoperit situații neconforme, iar Ministerul a decis să oprească plăți de circa 150 de milioane de lei pentru aproape 200 de solicitări.
 

Verificările în teren au început pe 26 noiembrie iar până joi, Corpul de control al ministrului şi inspectorii din Inspectoratul de Stat în Construcţii au verificat peste 3 mii de solicitări de plată venite din toate colțurile țării de la primării pentru proiecte realizate prin PNDL – etapa I şi II. Iar în multe cazuri s-au găsit neconformități. Unele dintre nereguli sunt chiar grave.

Neconformități au fost descoperite și în județul Buzău, la Cernătești, în cazul unui proiect de modernizare a drumurilor locale, suma refuzată la plată fiind de peste 2,9 milioane de lei.
Spre exemplu, avem următoarea situație: avem spre decontare o anexă în valoare de 10 milioane de lei, reprezentând Anexa 4 pentru o școală. Anexa cuprinde executarea de lucrări, unde avem și acoperișul școlii executat. Când mergem în teritoriu, constatăm că primăria respectivă a cerut decontarea și pentru acoperiș, dar acoperișul nu este executat. Noi nu putem să plătim un acoperiș al unei școli, care nu este executat. Pentru a nu ajunge în situații dificile, să plătim lucrări neexecutate, am început acest control. Acum, sunt și alte situații, unde vorbim de calitate – de exemplu, grosimea asfaltului – vorbim de conținutul lucrării. Acolo unde inspectorii ISC și corpul de control au constatat deficiențe, neclarități, au propus – pentru o perioadă de timp – suspendarea plății, urmând ca UAT-ul respectiv să remedieze, să aducă stadiul faptic al lucrărilor la același nivel cu cel scriptic.”a declarat pentru Focus Fm Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Cum verificările făcute de specialist arată cu totul altceva, ministrul Dezvoltării anunță că plățile nu vor fi făcute decât în momentul în care situația de pe teren va fi aceeași cu cea din acte.
La nivelul întregii țări, Corpul de control al ministrului Ion Ștefan, a verificat 173 de proiecte pentru care existau solicitări de plată în valoare totală de 177 milioane de lei, fiind identificate 38 de solicitări neconforme, în valoare totală de peste 45 de milioane de lei, care vor fi oprite de la plată.
Verificările continuă, astfel încât să nu rămână nicio lucrare finanțată prin PNDL necontrolată.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian