Actualitate

Pelerinii din Buzău, sfătuiți să poarte mască dacă merg la Iași, la racla Cuvioasei Parascheva. Ce riscă cei care nu sunt pregătiți

sursa foto: Medika TV

Peste două zile va fi sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Și, la fel ca în fiecare an, la racla cu moaștele cuvioasei de la Catedrala Sfinții Trei Ierarhi Iași e pelerinaj. Credincioși din toată țara așteaptă să se roage la rămășițele sfintei. Pelerinajul este în toi, la Iași ajungând, zilele aceștia, inclusiv buzoieni. Medicii îi avertizează pe pelerini să poarte mască de protecție dacă prezintă simptome de răceală.

 „Persoanele care prezintă simptome de boală respiratorie să folosească mască de protecţie. Este un gest responsabil din partea acestora, cât şi pentru ceilalţi din jur. De asemenea, să anunţe personalul medical care monitorizează desfăşurarea fără incidente a pelerinajului pentru a primi ajutor şi recomandări. Fiecare să aibă în bagaj îmbrăcăminte mai groasă şi o pelerină de ploaie sau o umbrelă. Confortul termic, alimentaţia şi hidratarea ajută organismul să facă faţă oboselii care cu siguranţă se acumulează după călătorie şi apoi pelerinaj”, a declarat medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, citat de Medika TV.

Potrivit sursei citate, oamenii trebuie să știe că organismul trebuie pregătit înainte de pelerinaj, prin odihnă și o alimentație echilibrată.

Pentru cei care vin cu mâncare la pachet să se asigure că acesta conţine alimente neperisabile şi să nu uite să consume lichide (apă, ceai cald dacă temperatura o impune). Cei care iau tratament pentru boli cronice să nu uite medicaţia acasă şi să respecte administrarea acesteia aşa cum i-a fost prescrisă de medicul curant”, a mai precizat medicul Florin Roșu.

Medicul urgentist ieșean Tudor Ciuhodaru a descris și principalele probleme de sănătate pe care le-a întâlnit în rândul pelerinilor. Cazurile de lipotimie sau leșin, cum i se spune popular, sunt frecvente. La fel puseele de hipertensiune sau accidentele ischemice tranzitorii. Nu lipsesc nici gastritele, ulcerele și enterocolitele, legate de tipul și modul de alimentație sau de nerespectarea regulilor de igienă. Femeile de la țară cu vârste de peste 55 de ani sunt cele mai expuse. Sunt însă și cazuri în care pelerinii se aleg cu traume, în special plăgi, luxații și entorse sau legate de excesele alimentare sau alcoolice.

Medicul le recomandă pelerinilor să poarte haine groase, mai ales noaptea și să nu stea timp îndelungat într-un loc, să bea lichide calde și în nici un caz alcool. Cine se așază la coadă să nu o facă flămând. Foarte important este ca persoanele care se află sub tratament pentru diverse afecțiuni să nu întrerupă medicația. Iată, mai jos, cele 7 reguli de care trebuie să țină cont pelerinii, potrivit medicului Tudor Ciuhodaru:

1. Purtați haine mai groase și evitaţi imobilizarea prelungită. Noaptea temperaturile se pot apropia de zero grade. Beți lichide calde. Nu este recomandat să vă încălziţi consumând alcool.

2. Mâncați măcar o gustare cu cel puţin câteva ore înainte de a vă aşeza la coada pelerinilor. Aşteptarea se poate prelungi iar hipoglicemiile şi stările lipotimice pot deveni probleme redutabile în condiţii de aglomerație.

3. Nu-i lăsați neînsoțiți pe cei cu probleme de ordin psihologic sau psihiatric pentru a evita acutizarea afecţiunilor de bază.

4. Nu întrerupeți tratamentul pentru bolile pe care le aveţi, precum cele cardiace sau metabolice, doar pentru a putea participa la pelerinaj. Întreruperea tratamentului le poate agrava sau complica evoluţia.

5. În cazul apariţiei oricărei simptomatologii mergeți rapid la spital, eventual cu mijloacele proprii disponibile, pentru a scurta timpul până la prezentare, ținând cont că aglomeraţia sau căile dificile de acces vă pot crea multe probleme.

6. Încercați să luaţi legătura cu medicul de familie, mai ales pentru afecţiunile minore, pentru a nu fi nevoiţi sa stați zeci de ore prin sălile de aşteptare ale vreunui spital.

7. Sunați la 112 când nu va puteţi încadra rapid într-un anumit tip de patologie (cardiacă, digestivă etc) pentru că, în absența unui spital de urgenţă monobloc, cu toate specialitățile necesare, vă puteți trezi că înlocuiţi pelerinajul de la moaşte cu un pelerinaj pe la mai multe spitale din Iași.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian